Privé Beeld Wouke van Scherrenburg
PrivéBeeld Wouke van Scherrenburg

Wouke van Scherrenburg: “De zijwind voor zonnige Hugo”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van gewone mensen nooit uit het oog verliest.

Politiek

Ja ik geef het onmiddellijk toe. Ik heb me meermaals meer dan kritisch uitgelaten over CDAminister van VWS Hugo de Jonge. Niet eens zozeer vanwege het vaak krakkemikkige Corona beleid maar vanwege zijn blij ei gedrag.

Liedjes zingen op het Binnenhof

In de zwartste dagen van de epidemie, toen het land in paniek was vanwege de razendsnel oplopende besmettingen, stond Hugo op het Binnenhof liedjes te kwelen voor een microfoon. Ik sprak mezelf regelmatig vermanend toe als de irritatie over dit blije ei me weer eens een slecht humeur bezorgde. Want de beste man stond natuurlijk voor een ondoenlijke klus met die 25 GGD’s, de haperende ICT’s, de onbetrouwbare aanvoer van vaccins. De maffe verdeling tussen huisartsen, verpleeghuisartsen en GGD’s over wie welke prik dus verdiende Hugo meer mildheid en medeleven. Mildheid die al snel werd weggevaagd als hij weer eens van alles beloofde en voorspelde over dat inmiddels verfoeide licht aan het eind van de tunnel terwijl mensen in angst leefden en de zorgmedewerkers helemaal geen licht meer zagen.

“Zijwind”

Maar zoetjesaan groeide er respect. Niet omdat het priktempo in ons landje razendsnel toenam, “Oranje Boven” twitterde Hugo triomfantelijk toen gisteren bleek dat Nederland Europees kampioen prikken bleek en die triomf is hem uiteraard gegund. Nee, mijn waardering geldt vooral zijn opmerking voor de camera dat hij niet gevoelig is voor “dit soort zijwind”. Die zijwind was in wezen een stormvlaag in de persoon van Hans van der Wind, de man van het CDA-miljoen. Deze weldoener, tot in zijn haarvaten vervlochten met het CDA, zag het nut van sponsoring niet zolang Hugo lijsttrekker was. Want het was de vraag of het coronabeleid uiteindelijk een enorme flop zou worden en de mislukking op het conto van de partij zou worden geschreven. Hij moest dus weg als lijsttrekker, Hugo de Jonge de man van het midden met aandacht voor het welzijn van de gewone burger, met een sociaal gevoel dat tegemoet komt aan het sociale contract van Pieter Omtzigt. Wopke Hoekstra met een veel rechtser profiel en op de hand van het bedrijfsleven, moest de kar trekken. Aldus geschiedde en sponsor Hans doneerde zijn miljoen. Riep Hugo toen “bekijk het maar”, lekte hij het bedenkelijke spel naar de pers, stelde hij de rot in zijn partij aan de kaak?

De irritante kant van het blije ei

Nee, tot op de dag van vandaag houdt hij vol dat zo’n ‘zijwind’ hem niet raakt en dat het snelle einde van zijn lijsttrekkerschap uitsluitend zijn eigen beslissing was. Zijn club sparend tot het bittere einde, met een opgewekt gezicht. Hoed af voor loyale Hugo dus. Wel jammer dat hij, samen met Mark Rutte, vrijwel alle coronamaaregelen gisteren bij het oud vuil zette. Terwijl dit landje op de Europese kaart nog steeds donkerrood kleurt en de Deltavariant steeds meer voorkomt. Dat is dan wel weer die irritante kant van een blij ei.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Wouke van Scherrenburg

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden