Wouke van Scherrenburg:
Wouke van Scherrenburg: "Deze week kan de geschiedenis in als 'Slagveld op het Binnenhof'"Beeld Privé

Wouke van Scherrenburg: "Deze week kan de geschiedenis in als 'Slagveld op het Binnenhof'"

Redactie

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Deze week geeft ze haar mening over de notulen van het toeslagenschandaal.

De afgelopen week kan de geschiedenisboekjes in met de titel Slagveld op het Binnenhof, en als ondertitel Maar er is niets onoorbaars gebeurd. Ministers van CDA, CU en D66 besloten in grote harmonie – nou ja, een bewindspersoon zette vraagtekens – de grondwet en de Tweede Kamer aan hun laars te lappen. Gevraagde informatie over het toeslagenschandaal werd niet verstrekt. Dat veel info was achtergehouden, bleek al uit de verhoren door de commissie die het schandaal onderzocht. Maar deze weigering de Kamer te informeren om politieke redenen (onthuld door RTL) lijkt nu een bom onder het formatieproces, waarin het vertrouwen tussen partijen hersteld zou moeten worden. En dan met name het vertrouwen van de PvdA en Groen Links, want de demissionaire coalitiegenoten weten al van elkaar dat ze boter op hun hoofd hebben.

Oppermachtig

Moties van afkeuring, stoere uitspraken als ‘regeren onder Rutte is onmogelijk’ (Segers), ‘meneer Rutte, hier scheiden onze wegen’ (Kaag) en Omtzigtknuffelaar Hoekstra die nog had geprobeerd dat lastpak te “sensibiliseren” na klachten van het D66-smaldeel dat Omtzigt het hun staatssecretaris te lastig maakte. Allemaal zijn ze medeplichtig aan een bestuursstructuur die niet deugt. Allemaal voelden ze zich zo oppermachtig dat ze vergaten dat de Kamer het hoogste orgaan is in onze democratie. En maar roepen dat je staat voor nieuw leiderschap, ja ja.

Enfin, ze weten wel wat ze aan elkaar hebben. Daarbij zijn VVD en D66 ook tot elkaar veroordeeld, want getalsmatig is een ander kabinet zonder hen niet mogelijk. En die nieuwe cultuur dan? Nou, die komt er niet met deze zelfde politieke leiders. Nee, dat heeft Liane den Haan van 50PLUS beter gedaan. Alles wat 50PLUS was heeft ze eruit geknikkerd, net zoals de partijstandpunten, en haar eigen ANBO-clubje binnengehaald. Jammer voor haar en die paar kiezers die zorgden voor die ene zetel, is het hoofdbestuur Liane en haar nieuwe cultuur (‘ik kom vanuit D66’) begrijpelijkerwijze spuugzat. Het is het zoveelste gedonder in de ouderenpartij, het komt niet meer goed.

Openbaring

Rest de vraag wie de notulen van de ministerraad heeft gelekt. Was het een lid van de onderzoekscommissie? Die ene minister die last van zijn of haar geweten had? Een topambtenaar die gruwde van de huichelachtige motie van afkeuring? Of was het de VVD zelf, die er klaar mee was dat alle schuld op Ruttes bordje lag en vond dat de kiezers moesten weten dat de Ruttedoctrine een kabinetdoctrine was?

Ik gok op het laatste, want Rutte pleitte blijmoedig voor openbaring van de notulen. En dat gaat dus gebeuren. Na uitvoerig kabinetsberaad is besloten de notulen, zonder zwartgelakte gedeelten, maandag vrij te geven. ‘Want er is niets onoorbaars gebeurd’, aldus Rutte. Ik hoop intens dat hij gelijk heeft, want mijn vertrouwen heeft een oppepper nodig.

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden