Wouke van Scherrenburg Beeld Privé
Wouke van ScherrenburgBeeld Privé

Column

Wouke van Scherrenburg : “Hilversum of Den Haag, de judassen zijn overal”

Redactie

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Voor Libelle schrijft ze over wat haar opvalt. Deze week: verraad komt in vele vormen. “Een lastpak is vakkundig uit de slangenkuil verwijderd. Met messen in zijn rug.”

Voor wie het ontging: donderdag werd een 76 pagina’s lange aanklacht van het bewonderde en gerespecteerde Kamerlid Omtzigt tegen zijn CDA gelekt naar de pers. Samenvatting: buitengesloten, uitgescholden, bedrogen, nooit gesteund, jaar in jaar uit. Onverkiesbaar stellen, zijn woordvoerderschap Financiën afpikken, een lijsttrekkerschap verhinderen, het proberen weg te treiteren bleek desondanks kansloos. Liefde voor het vak en de partij hielden Pieter overeind.

Wurggreep

Zelfs de sterkste vechters breken. Moe gestreden, voor de zoveelste keer ontgoocheld, brak ook hij. De zalvende liefdesbetuigingen over “onze Pieter” toen hij eindelijk was uitgeschakeld van partijprominenten klonken vals. Maar zijn geest bleef over het Binnenhof waren. Hij zou de formatie in een wurggreep houden omdat Wopke vleugellam was zonder Pieters zegen.

Functie elders

Toen Omtzigt zich dan toch voor maanden ziek meldde, ging er een golf van opluchting door de partij van de christelijke democraten. Maar regeren is vooruitzien, hebben ze vast bedacht. Pieter blijft een risico voor de stabiliteit, voorgoed uitschakelen zou de ideale oplossing zijn. Dus werd het ontluisterende document van Pieter gelekt naar de pers. Want na zo’n felle aanklacht lijkt het ondenkbaar dat Omtzigt zijn ooit zo geliefde partij trouw kan blijven. De functie elders is alsnog gevonden, een lastpak is vakkundig uit de slangenkuil verwijderd. Met messen in zijn rug.

Achter hun rug om

Hoe dat voelt, weten de twee talentvolle jonge presentatoren van het BNNVara programma de Vooravond nu ook. Vorige week nog opgewekt roepen naar ons kijkers “eind augustus zijn we weer terug”. Nee, dus. Achter hun rug om, zonder enig gesprek over hun functioneren, over welke verbeteringen misschien ingevoerd moesten worden en vooral: zonder de kans verder te groeien in hun rol, draaide de omroep genadeloos hun nek om. De gesprekken met de opvolgers waren toen al lang rond.

Waanidee

NB: nog maar enkele weken geleden riep de almachtige van de Vara afkomstige NPO-baas Frans Klein dat De Vooravond niet zou worden afgerekend op het tegenvallende aantal jongere kijkers. Want tegen ieder greintje gezond verstand in, geloven ze in Hilversum dat de jongeren verleid kunnen worden lineaire tv te gaan kijken. Dit waanidee is zo onuitroeibaar dat kwaliteitsprogramma’s sneuvelen voor oppervlakkig vermaak. Twee presentatoren ontredderd door Hilversums verraad. Een kapot Kamerlid met een ongewisse toekomst.

Den Haag en Hilversum, de judassen zijn overal.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden