null Beeld

Wouke van Scherrenburg: “Niemand is geschokt door extreem-rechts”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Ze geeft haar mening over de uitslag van de verkiezingen.

Online redactie Libelle

Ooit verlieten Tweede Kamerleden de plenaire zaal als de leider van de Centrum Partij, Janmaat, het woord nam. De immigranten een gevaar voor onze samenleving noemen was in hun ogen (en in die van de media) zo schandalig dat ernaar luisteren al een doodzonde was. Nu, zo’n twintig jaar later, heeft populistisch of extreem-rechts bijna dertig zetels binnengehaald en is er bijna niemand meer geschokt over.

Hoog- en laagopgeleiden

Uit onderzoek blijkt dat vooral de laagopgeleiden op de partijen van Wilders, Eerdmans en Baudet hebben gestemd. Ondanks eerdere waarschuwingen van onderzoekers dat de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden een gevaar is voor de democratie, heeft de gevestigde orde hier geen antwoord op weten te vinden. Ook nu weer zijn het vooral hoogopgeleiden die de Kamer binnenkomen en straks de ministersposten vullen. Terwijl in 2019 de bevolking uit ‘slechts’ 40 procent hoogopgeleiden (hbo/universitair) bestond.

Ongehoord

Ik keek de serie Onfatsoenlijken waarin mensen worden geportretteerd die zijn vermalen door de gevestigde orde. Die hun vertrouwen in het systeem hebben verloren. Die niet meer de moeite nemen om te gaan stemmen of hun hoop hebben gevestigd op de populisten. Ze voelen zich ongezien en ongehoord. De tragiek van vaak hardwerkende mensen met eenvoudige, maar onmisbare banen die weten dat het establishment hen in wezen minacht. Dat de discriminatie van immigranten en gekleurde mensen heel serieus wordt genomen, maar de discriminatie van de laagopgeleide autochtonen niet wordt benoemd, niet (h)erkend.

Nieuw kabinet

Dit kabinet trad op de valreep af vanwege de schandelijke toeslagenaffaire. Een bevolkingsgroep werd vermorzeld door de belastingdienst met medeweten van de politiek. Dit onrecht werd vergeten in de stemhokjes. De strijd van CDA-er Omtzigt en SP-er Leijten voor deze kapotgemaakte gezinnen vertaalde zich in verlies van hun partijen. En nu wordt een nieuw kabinet gevormd. Met een grote kans dat dezelfde afgetreden club over enkele weken/maanden weer op het bordes staat.

Nee, over de groei van de extreme partijen kan iedereen met een beetje verstand niet verbaasd zijn. Wel ongerust. Heel erg ongerust.

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden