null Beeld

Wouke van Scherrenburg: “Of dit het einde is van Rutte’s machtspolitiek, is nog maar de vraag”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Deze week schrijft ze over het debat rondom Mark Rutte. 

Online redactie Libelle

Zo’n 2 miljoen mensen kozen een paar weken geleden voor de VVD waarvan 1,9 miljoen op Mark Rutte. De coronacrisis was een belangrijke drijfveer. In bange tijden kiezen mensen voor het vertrouwde, voor wat zekerheid lijkt te bieden.

Wat we allemaal zijn vergeten

Vergeten waren de woningnood, de daklozen, het toeslagenschandaal, de financiële nood van de gemeenten, het belastingparadijs, de afkalving van het onderwijs, de sociale voorzieningen, de falende aanpak om het virus te beteugelen en vooral de minister-president die bij alles wat fout ging zijn handen ten hemel hief en riep dat dit alles niet zijn schuld was of dat hij er geen weet van had of als hij niet langer kon ontkennen “ik heb dat niet goed aangepakt maar ik ga m’n stinkende best doen om dat te herstellen”.

“Het is geven en nemen”

Maar al die jaren regeerde Rutte samen met andere partijen CDA, PvdA, D66 en CU. Af en toe klaagden ze, vooral vlak voor de verkiezingen, dat ze toch grote moeite hadden gehad met een aantal besluiten. Maar ja, zo werkt dat nu eenmaal in een coalitie mensen, het is geven en nemen. Deze politiek van de macht op de eerste plaats en pas ver daarna het belang van de burger, daar vecht Pieter Omtzigt tegen en noemt deze verwrongen vorm van besturen “Haagse kliek”. Een gevecht dat resulteerde in zijn boek Tegenmacht dat een bestseller werd (leestip).

Motie van wantrouwen

En uitgerekend Omtzigt leek even de ondergang van Rutte te worden. Leek, want de motie van wantrouwen kreeg net geen meerderheid. Maar toch, de schade is immens en zo moest Rutte in de nacht van Goede Vrijdag naar het Torentje lopen met en een motie van wantrouwen en een van afkeuring aan zijn broek. Omdat niemand hem geloofde, omdat de gebruikelijke trucjes niet meer werkten, omdat de Tweede Kamer zomaar een Tegenmacht werd.

“De droom van Rutte is uit elkaar gespat”

Of deze vernedering zo kort na een glanzende overwinning het einde betekent van Rutte en van de machtspolitiek is nog maar de vraag. Dat de huidige demissionaire coalitiepartijen weigerden de motie van wantrouwen te steunen en met een eigen motie van afkeuring kwamen, geeft te denken. In de formatie zullen CDA, D66 en CU of een andere partij het onderste uit de kan willen en de VVD zal veel moeten slikken. De droom van Rutte, een kabinet met vooral het stempel van de VVD, is uit elkaar gespat.

“De strijd van Pieter Omtzigt is nog niet gestreden”

En zo is de motie van afkeuring net zo goed machtspolitiek . De strijd van Pieter Omtzigt is nog niet gestreden. En wij hebben nog lang geen nieuw kabinet. Wel een demissionair kabinet met een verziekte sfeer middenin een enorme crisis.

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: Privé.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden