null Beeld

Wouke van Scherrenburg: “Vrouwen zijn broodnodig in de politieke arena”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Ze geeft haar mening over vrouwen in de politiek.

Online redactie Libelle

De campagneweek begon zo goed. Het debat bij Jeroen Pauw werd afgetrapt met Ploumen en Kaag. Ik weet niet wat zij van tevoren hebben afgesproken en of er überhaupt een afspraak was, maar het resultaat was een verfrissing met hoofdletter. Geen geschreeuw, geen boosheid, geen ouwe koeien uit de sloot, geen elkaar steeds weer hinderlijk in de rede vallen maar een prettig en respectvol bondgenootschap met ruimte voor kritische noten. Met als winst voldoende informatie voor de zwevende kiezer over de richting die hun partijen D66 en PvdA kiezen voor de komende jaren. De achtergrond van deze vrouwen heeft zeker bijgedragen aan de kwaliteit van het gesprek, allebei gewend aan lastige missies tot ver over de grenzen waar vaak behoedzame diplomatie werd vereist, eigenschappen die van pas komen bij de komende formatie.

Rutte en Wilders

Veel kiezers zweven nog en tv debatten kunnen daarom bepalend zijn voor hun keus. Daarom is het onbegrijpelijk dat de diverse omroepen tot drie keer toe Rutte en Wilders tegenover elkaar hebben gezet, overigens met instemming van de VVD want zo ontloopt Rutte aanvallen op het sociaal-economische beleid van hem, maar het verloop van die debatten is zo gruwelijk voorspelbaar.

Rutte blijft Wilders verwijten geen verantwoordelijkheid te durven dragen, want weggelopen uit gedoogkabinet. En Wilders blijft Rutte verwijten miljarden te jatten van de eerzame Nederlandse burgers ten faveure van de Zuid-Europese lidstaten en dan nog de overbekende standpunten over migratie. Gaap.

En zo hoorden we donderdagavond in het laatste Pauwdebat niks nieuws en zagen we twee steeds bozer wordende mannen. De kiezer had er in ieder geval niets aan, tenzij je houdt van politieke boosheid als entertainment.

Entertainment

Entertainment is wel nadrukkelijk de bedoeling qua keuze van Jinek om de verkiezingsdebatten af te sluiten met een cabaretier. De afsluiting van Jan Jaap van der Wal na het debat Rutte/Kaag was daarin wonderwel geslaagd. Een prettige humoristische bijdrage na zware kost.

Maar donderdagavond ging het mis met Martijn Koning na het debat met de voormannen van Denk en FvD.

Baudet

Ik ben absoluut geen fan van Baudet met zijn gevaarlijke racistische apps, zijn verbintenis met coronawappies en zijn altijd ontkennen van hem onwelgevallige feiten.

Maar Koning ging te ver. Pittige teksten ok, koekjes van eigen deeg ok, maar Baudet lag al op zijn rug na (terecht!) te zijn gefileerd door Jinek en wat Koning deed was natrappen met onsmakelijke teksten, met name over Baudets joodse vriendin. Koren op de molen van de Baudet-aanhang en wellicht goed voor een extra zetel. Het was een avond van kwaaie mannen, geen verheffende taferelen.

Na deze debatten en de optredens van vrouwelijke lijsttrekkers, ook Marijnissen bij Nieuwsuur bleef als een van de weinigen stevig overeind, roep ik de vrouwen uit tot winnaar. Dus wat let ons woensdag te stemmen op een vrouw, of ze nu lijsttrekker is of niet. Ze zijn broodnodig in de politieke arena.

Kieswijzer

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden