null Beeld

Wow: zo veel mensen gaan ondanks klachten gewoon naar hun werk

Een klein hoestje, een benauwd gevoel of een lichte verkoudheid: in coronatijd is het genoeg reden om thuis te blijven. Maar uit een onderzoek blijkt dat veel mensen tóch gewoon op hun werk verschijnen, ondanks klachten die op corona kunnen wijzen.

Online redactie Libelle

En dat zijn schrikbarend veel mensen.

Onderzoek

EenVandaag deed onderzoek onder naar de manier waarop Nederlanders omgaan met hun werk in coronatijd. Zij ondervroegen bijna 500 werkgevers met personeel en 8000 werknemers en zzp'ers daarover. Wat doen zij bij klachten? Laten ze zich testen? Blijven ze wel echt thuis? En wat gebeurt er met bedrijven als iedereen echt thuis blijft lichte klachten?

Ondanks klachten toch naar werk

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Maar liefst 3 van de 10 ondervraagden gaven namelijk aan gewoon naar werk te gaan als zij klachten hebben die op corona kunnen wijzen. Grieperige symptomen zijn voor deze mensen niet genoeg reden om thuis te blijven. Daarbij laat 27% van de ondervraagden zich ook nog eens niet testen bij symptomen. Deze mensen gaan zonder te checken of ze corona hebben, gewoon naar hun werk en hun collega's.

Bezwaard

Vaak is dat vanuit de beste bedoelingen. Veel mensen in het onderzoek geven namelijk aan dat ze zich bezwaard voelen als ze thuis blijven. Ze hebben het gevoel dat ze hun werk in de steek laten als ze bij lichte klachten al afbellen.

Die gedachte is niet geheel onterecht. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 7 op de 10 ondervraagde werkgevers het niet volhoudt als alle werknemers bij lichte klachten thuisblijven. Zij geven aan dat het onhoudbaar is voor het bedrijf. Veel werknemers hebben dus terecht het gevoel dat hun baas niet zonder ze kan. En dat is genoeg reden om toch met klachten naar werk te gaan.

Dilemma

Voor werkgevers is dat een ingewikkeld dilemma. Velen willen natuurlijk niet dat een zieke collega de rest van het team besmet. Anderzijds weten zij dat het bedrijf omvalt als te veel werknemers bij lichte klachten al thuis blijven. Werknemers vragen de overheid dan ook om een financiële compensatie. Zo lopen bedrijven minder risico om om te vallen door ziekteverzuim en kunnen werknemers gewoon voor hun gezondheid kiezen.

Soms is het moeilijk om coronaklachten te onderscheiden van andere klachten. Dokter Rutger legt je uit hoe je het coronavirus en hooikoorts van elkaar kunt onderscheiden.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Rtlnieuws. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden