Xander en Sophie Beeld EM-Press/Jesper Drenth
Xander en SophieBeeld EM-Press/Jesper Drenth

Xander de Buisonjé en Sophie in ‘100 dingen’: “We moeten misschien minder spullen kopen en meer herinneringen maken”

In het nieuwe programma 100 dingen worden bekende Nederlanders uitgedaagd een maand lang te ontspullen en te leven van maar honderd items per persoon. Zanger Xander de Buisonjé bijt met zijn gezin het spits af. De spraakmakende televisie maakt heel wat los bij de kijker thuis, blijkt op Twitter.

Het dient als grote inspiratiebron voor de kijker thuis om ook eens bewust stil te staan bij al hun bezittingen.

100 dingen

Een maand lang leven Xander, zijn vrouw Sophie en hun twee kinderen, zoon Dex (10) en dochter Cela Lynn (4) zonder alle luxe waarmee ze zich normaalgesproken omringen. Het gezin moet keiharde keuzes maken. Wat hebben ze echt nodig en waar denken ze echt niet zonder te kunnen? Want alles wat ze niet kiezen gaat rigoureus het huis uit en kan een maand lang niet worden gebruikt. Maken al die spullen wel gelukkig, of is minimalisme eigenlijk wel fijn?

Flinke uitdaging

Xander en Sophie mogen allebei maar honderd dingen houden. “Als je het wat gezellig wilt maken in huis heb je wel spullen nodig die je niet écht nodig hebt. Honderd dingen klinkt dan als heel veel, maar als je begint te tellen valt het flink tegen”, aldus Xander. “Maar dat we nu erover na gaan denken dat we misschien minder spullen moeten kopen en meer herinneringen moeten maken, dat vind ik wel mooi”, vervolgt hij.

Keuzestress

“Ik kan echt niet heel goed kiezen”, aldus Sophie. “Alles wat je aan hebt telt ook al mee, hè”, tipt presentatrice Anita Witzier. Alle bezittingen tellen als een ding, behalve voedingsmiddelen en medicijnen. Ook zoontje Dax vindt de uitdaging lastig. “Als je eenmaal gaat tellen, merk je wel dat je eerder 1000 spullen nodig hebt!”

Ervaring

Achteraf gezien blikt het gezin terug op de minimalistische manier van leven. “Het ging eigenlijk best gemakkelijk, maar ik miste wel mijn schoenen”, grapt Xander. “Wat het meest indruk op ons heeft gemaakt? Dat we zoveel hebben! Om de stap te ondernemen om anders te gaan leven, dat doe je niet zo gemakkelijk. En dat vond ik mooi aan deze challenge, dat we merkten dat we gelukkig zijn zonder én niet veel nodig hebben”, aldus Sophie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Reacties

De kijker thuis moet wennen aan het format van 100 dingen, en vindt het ook enigszins opvallend dat het bekende gezin niet echt door lijkt te hebben hoeveel armoede er in Nederland heerst. Toch dient het verplichte ontspullen van Xander en Sophie als inspiratie voor de kijker thuis, om ook eens te kijken welke spullen zij zélf eigenlijk niet gebruiken en wellicht aan een ander kunnen schenken.

Bron: KRO NCRV

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden