null Beeld Still NPO/Op1
Beeld Still NPO/Op1

Vaccinatiestrijd

Yentl (17) vertelt in Op1 dat ze zich wil laten vaccineren, maar haar moeder is tegen en dat leidt tot felle reacties

Sinds vorige week kunnen tieners een afspraak maken om zich te laten vaccineren. Dat is hun eigen keuze, maar toch kan het tot moeilijke momenten leiden als de ouders van de tieners bijvoorbeeld een andere mening hebben. Zo ook het geval bij Yentl (17) en haar moeder Beate, die daar gisteren over vertelden bij Op1.

RedactieStill NPO/Op1

Yentl vindt het vooral voor haar omgeving belangrijk dat ze zich laat vaccineren: “Ik kan zomaar naar de winkel gaan met corona en daar iemand aansteken voor wie het fataal kan zijn", redeneert ze. “Ik heb liever de zekerheid dat dat niet kan gebeuren. Daarom wil ik die prik.”

Moeder

Haar moeder Beate vindt het niet zo nodig. “Jongeren zijn vaak a-symptomatisch. Ze raken wel besmet, maar ze raken niet zo snel op de IC en overlijdensgevallen zijn er eigenlijk haast niet", vertelt ze. Daarnaast noemt ze dat er in het Verenigd Koninkrijk tieners zijn overleden door het vaccin en dat het vaccin invloed heeft op de eierstokken van meisjes en slecht is voor de vruchtbaarheid.

Kinderarts

Dat is waar kinderarts Karoly Illy ingrijpt. Hij benadrukt stellig dat het in beide gevallen onjuiste informatie betreft. Wel heeft hij nog een compliment voor de dames: “Ik vind het echt ontzettend moedig dat moeder en dochter hier zitten. Dat wil ik even gezegd hebben.”

In eerste instantie was de kinderarts niet overtuigd van het nut van het vaccineren van kinderen. “Wij kinderartsen vonden dat er toen onvoldoende kennis was over de nut, noodzaak en de bijwerkingen.” Maar inmiddels is er nieuwe informatie beschikbaar en is er meer onderzoek gedaan, waarna Karoly zijn mening heeft bijgesteld.

Hij zegt dat de kans voor kinderen veel groter is om erg ziek te worden van het coronavirus, dan van het coronavaccin, en dus zijn de voordeler groter dan de nadelen van het vaccineren.

Eigen keuze

Uiteindelijk is het aan de tieners zelf of ze het vaccin willen nemen. En dat is ook de conclusie van moeder Beate: “Ik kan er wel op tegen zijn, maar het is haar keuze.”

Het item met Yentl en haar moeder zorgt voor de nodige felle reacties op Twitter. Sommigen zijn van mening dat Op1 nooit een 'wappie’-moeder aan tafel had moeten laten. Anderen nemen het programma juist kwalijk niet genoeg gehoor te geven aan het tegengeluid:

Dochter Yentl en kinderarts Karoly kunnen rekenen op veel complimenten en bijval op Twitter:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, Op1, Linda.nl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden