null Beeld

Yolanda (52) heeft de longaandoening COPD: ‘Door corona zat ik 1,5 jaar in zelfquarantaine’

Yolanda van Velsen (52) leefde voor haar werk. Ze maakte geen weken van 40, maar 60 uur, bij een wooncorporatie in Tilburg. “Ik hing alles aan m’n carrière op.” Tot ze op haar 38ste de diagnose COPD te verstouwen kreeg.

Susan Dalstra

Haar werkgever bracht Yolanda naar huis, ‘omdat ik hijgde als een hert’. Een arts stelde vast dat ze een dubbele longontsteking had en daar al weken mee rondliep. “Met longen als die van mij heb je dat niet eens meer in de gaten.” Ze wist toen al vier jaar dat ze de longziekte COPD heeft, maar besteedde geen aandacht aan de diagnose. Tot het echt niet meer ging.

Altijd gerend

COPD is een progressieve longziekte. Iemand met COPD heeft beschadigde longen waardoor normaal ademhalen steeds moeilijker wordt. Een gezonde volwassene ademt iedere dag ongeveer 10.000 liter zuurstof in- en uit. Bij iemand met deze aandoening ligt dat aantal soms maar op de helft en is er bovendien sprake van hyperinflatie. Er blijft lucht achter in de longen omdat het niet goed meer lukt om uit te ademen. En die (gevangen) lucht in de longen stapelt zich op, waardoor je denkt dat je stikt en geen lucht meer kunt krijgen.

Einde carrière

In de afgelopen jaren zag Yolanda haar conditie hard achteruitgaan. Inmiddels heeft ze nog maar een longinhoud van 33%. De verwoestende diagnose betekende uiteindelijk het einde van haar carrière. Daar heeft ze zich lang tegen verzet. “Ik kom uit een harde wereld. Moest soms, na lang overwegen, besluiten een gezin op straat te zetten. Ook al deden we er alles aan dat te voorkomen. Ik hing alles aan mijn carrière op. Ik ben een alleenstaande moeder, maar kon zelf een huis kopen en twee keer per jaar op vakantie. Achteraf denk ik: niet gek dat jij COPD hebt gekregen. Ik heb altijd maar gerend en gerend en helaas ook jarenlang gerookt (roken vergroot de kans op COPD aanzienlijk, red.). Gelukkig doe ik dat nu al tien jaar niet meer.”

null Beeld

1,5 jaar in quarantaine

Afscheid nemen van haar carrière en het accepteren van de ziekte was zwaar. En door de coronapandemie werd haar wereld nog veel kleiner. “Ik heb 1,5 jaar in zelfquarantaine gezeten.” Gelukkig had ze wel een klein groepje vrienden die de boodschappen voor haar deed. “Ze gingen geen winkel naar binnen zonder mij een appje gestuurd te hebben, met de vraag of ik nog iets nodig had.”

Schril contrast

De dagen van Yolanda zijn in niks meer te vergelijken met vroeger, maar stilzitten is er niet bij. Ze studeerde Kruidengeneeskunde, verdiepte zich in de Ayurvedische leer en volgde de opleiding Natuurgeneeskunde. “Ik maak graag genezende crèmes met natuurlijke producten. Ik word zo blij van alles wat er in de natuur gebeurt.” Ook heeft ze onlangs een camper aangeschaft. “Hiermee hoop ik samen met mijn hond rond te kunnen trekken in mijn eigen bubbel,” aldus Yolanda. Het is een schril contrast met haar leven voor COPD, maar ze is blij dat ze die zachte kant in zichzelf heeft gevonden.

Toekomst

Hoewel Yolanda inmiddels weer wat meer begint te vertrouwen op haar lijf, is haar toekomst wel onzeker. “Als ik geen kwaliteit van leven meer heb, wil ik het beëindigen. Als ik naar de stad loop, weet ik precies waar de bankjes staan. Daar schaam ik me voor. Ik ben 52. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn als ik volledig afhankelijk word van anderen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een heel positief mens, maar als ik niet meer de natuur in kan... Ik weet niet hoe flexibel ik ben als het zo ver is. Maar ik wil nog wel kunnen lachen en een wijntje drinken met m’n vriendinnen.”

Samen voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen

Ademen. Het lijkt zo gewoon. Maar voor 1,2 miljoen Nederlanders is ademen helemaal niet vanzelfsprekend. Zij ontwikkelen in hun jeugd een longziekte, krijgen op latere leeftijd longproblemen of hun longen ondervinden de gevolgen van corona. Daarom werkt Longfonds met vooraanstaande wetenschappers en artsen aan een medische doorbraak: de mini-long. Deze mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden