null Beeld

Yvette van Bovens kalkoengehaktballetjes en dadelsalade

Koken met Yvette van Boven is altijd feest. Deze week maken we kalkoengehaktballetjes in pikante saus, gebakken aardappeltjes en broccoli.

Daarnaast serveren we nog een salade van venkel, dadels, parmezaan en walnotendressing.

Dit heb je nodig voor de kalkoengehaktballetjes:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, fijn geraspt
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 2 el rozemarijn, fijngehakt
  • 400 g fijngemalen kalkoenvlees (in de keukenmachine of vraag de slager)
  • zout
  • peper
  • 4 grote aardappels, met schil, in schijfjes
  • 3 el olijfolie
  • 2 blikken kerstomaten op sap (ca. 400 g) of gepelde tomaten
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • chilivlokken
  • 4 el gemalen Parmezaanse kaas
  • de blaadjes van 1 bosje basilicum

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Meng in een kom de ui, wortel, knoflook, de helft van de rozemarijn en het gehakt met wat zout en peper. Vorm er circa 16 gehaktballetjes van.

Meng de aardappelschijfjes met de rest van de rozemarijn, wat olijfolie, peper en zout, en verdeel ze over een braadslede. Bak ze 20 minuten in de oven of tot ze mooi bruin en krokant zijn.

Bak de balletjes in een hapjespan rondom bruin. Voeg de tomaten inclusief het sap toe en draai het vuur iets lager. Laat de balletjes 15 min. met het deksel op de pan zachtjes sudderen. Voeg na 7 min. de roosjes broccoli toe.

Breng op smaak met peper en zout en wat chilivlokken. Serveer de gebakken aardappeltjes met de balletjes en broccoli in tomatensaus ernaast. Bestrooi met Parmezaanse kaas en gescheurde blaadjes verse basilicum.

Bereidingstijd: 40 min. Circa 389 kcal p.p. (bij 4 personen)

null Beeld

Dit heb je nodig voor de dadelsalade:

Voor de salade:

  • 3 stengels bleekselderij, heel schuin in flinterdunne plakjes gesneden
  • 1 venkelknol, schoongemaakt, vertikaal gehalveerd en flinterdun gesneden
  • het sap van 1/2 citroen
  • 1 klein handje platte peterselieblaadjes
  • 3 el pompoenpitten (Pepita’s), even in een droge koekenpan gepoft
  • 75 g walnoten, even in een droge koekenpan geroosterd
  • 150 g Parmezaanse kaas, of oude Comté, in julienne gesneden
  • 10 dadels, ontpit en in julienne gesneden

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 2 el walnotenolie
  • het sap van 1/2 citroen
  • zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Meng de bleekselderij en de venkel in een kom, hussel ze om met citroensap tegen het verkleuren. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en schep alles om tot een mooie salade.

Maak de dressing in een kannetje: giet de oliën in een dunne straal al kloppend door het citroensap en breng het op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade, schep alles goed door en serveer de salade direct. Drink er een glas knisperdroge witte wijn bij.

Receptuur: Yvette van Boven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden