Zacht weer zorgt voor hooikoorts én muggen in hartje winter Beeld Getty Images/iStockphoto
Zacht weer zorgt voor hooikoorts én muggen in hartje winterBeeld Getty Images/iStockphoto

Zet je schrap

Zacht weer zorgt voor hooikoorts én muggen in hartje winter

Het zachte winterweer is fijn als je niet van kou houdt, maar het heeft ook een aantal nadelen. Zo zweven er extreem vroeg pollen door de lucht, wat voor hooikoorts zorgt - én maken muggen een vroege opmars.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Dat heeft veel te maken met de warmterecords van afgelopen week. Zo werd het onder andere de warmste oudejaarsdag ooit.

Hooikoorts in de winter

Best lekker, zo'n winters zonnetje, maar als je last hebt van hooikoortsklachen kun je nu zomaar al met een loopneus en prikkende rondlopen. “We hebben namelijk nu al op grote schaal bloeiende hazelaars. En elzensoorten ook”, vertelt bioloog Arnold van Vliet aan Editie NL.

Pollen in de lucht

We snotteren wat af in de winter. Maar dat hoeft niet per se een verkoudheidje of corona te zijn. “In de afgelopen jaren zie je dat patiënten steeds vaker in deze tijd van het jaar klachten krijgen van de luchtwegen. Dat kan een verkoudheidje zijn, maar ook een pollenallergie”, vertelt KNO-arts Ranny van Weissenbruch aan RTV Drenthe. “Door het zachte weer zie je dat bepaalde boompollen, zeker van de hazelaar, best vroeg in bloei komen.” Tel daar een briesje bij op, en de pollen vliegen door de lucht. En daar kun je last van krijgen.

Steeds meer last door klimaatverandering

“De winters zijn niet meer echt koud en die klimaatverandering heeft gevolgen voor de seizoensgebonden allergieën”, legt Weissenbruch verder uit. Door de zachte winters krijgen mensen met hooikoorts dus een steeds langere periode per jaar last van hun klachten.

Muggen

Nog een nadeel van de zachte winter: de steekmug maakt extra vroeg zijn opmars. Op Muggenradar.nl komen al ontzettend veel meldingen binnen van mensen die overlast ervaren. “Als de temperaturen zo blijven, begint het voorjaar extreem vroeg. Dat is over het algemeen niet goed, want het kan zorgen voor meer invasieve exoten”, zegt Van Vliet. Hij heeft het hierbij over de mug, maar ook over bijvoorbeeld de plaagmier.

In hartje winter al muggenoverlast, dus. “Je verwacht op 3 januari geen overlast. Dat mensen dat nu uit zichzelf melden, is veelzeggend.”

Helpt een periode met vorst?

Mocht het nu hard gaan vriezen in februari, net als vorig jaar, dan haalt dat ook niet veel uit: “De insecten zijn dan al actief, maar de planten waar ze hun voeding uithalen niet.” En dus gaan ze op zoek naar bloed...

Last van hooikoorts? Met deze drie tips verminder je je klachten:

Bron: Editie NL, RTV

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden