null Beeld

Zachte kaneelcharlotte met stroopwafel, gebakken kaneelappel & appelchips

Maken met kerst! Dit kleine schatje lijkt veel werk om te maken, maar is zo in elkaar gezet. Anti stresskerst verzekerd.

Vera Klandermans

Nodig voor de charlotte

  • 500 ml melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 stroopwafels uit de koelkast, dan malen ze makkelijker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 5 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 300 ml slagroomVoor de kaneelappelblokjes
  • 2 rode appels (bijv. Elstar) met schil in kleine blokjes
  • 1 el boter
  • 2 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • 2 el abrikozenjam

Voor de appelchips

  • 2 rode appels (bijv. Elstar) in dunne schijven, dit gaat het best met een schaaf of mandoline

Extra:

  • bakpapier
  • mooi lint of touw * een paar extra handjes

Zo maak je het

Voorbereiden: breng de melk met de vanillesuiker tegen de kook aan. Laat even trekken. Breek de ijskoude stroopwafels in stukjes en maal tot grof kruim in de keukenmachine. Zet opzij.

Week de gelatine in een kom met ruim koud water. Klop de eidooiers met de suiker en de kaneel schuimig en schenk de warme melk erbij. Schenk dat terug in de pan en laat het op laag vuur al roerend binden tot een custard. Zorg dat het niet kookt! Haal daarna de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los al roerend de gelatine op in de custard en laat het helemaal afkoelen. Blijf af en toe roeren, zodat er geen vel op komt. Klop de slagroom stijf en spatel die door de kaneelcustard. Spatel ºop het laatst de stroopwafelkruimels erdoor.

Bekleed een hoge charlottevorm met ruim overhangend plasticfolie. Vergeet dit niet, anders krijgt u de bavaroise nooit meer uit de vorm. Giet het roommengsel erin en dek het af met folie. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Zet de charlotte daarna in de vriezer of versier zoals hieronder beschreven.

Maak intussen de rest: bak de appelblokjes in de boter aan, voeg de kaneel en suiker toe en laat snel karamelliseren. De appels moeten nog heel blijven, dus werk snel. Roer de abrikozenjam erdoor. Schep alles op een groot bord en laat afkoelen tot gebruik. Verwarm de heteluchtoven op 50 ºC. Verdeel de appelschijfjes over 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Laat ze in 2-3 uur in de oven drogen. Keer ze halverwege.

Bereiden: stort de bavaroise op een mooi bord. Trek voorzichtig het plasticfolie eraf. Druk de appelchips zacht tegen de zijkant aan en bind een mooi lint eromheen. Doe dit met z’n tweetjes, in je eentje is dit best een uitdaging. Klaar om te serveren!

Voorbereiden: 40 minuten. Wachten 4 uur. Bereiden: 10 minuten. Kcal: 463 p.p. (bij 6 personen)

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Jan Luijk

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden