null Beeld

Zaden: de grootste krachtpatsers

Chiazaden

AnneVervoort

Wat voor zaden? Chia is de naam. Het zijn de beginselen van de Chiaplant die in Midden-Amerika groeit. Voeg deze kleine krachtpatsers toe aan je salade of ontbijt om optimaal te profiteren van zijn kracht.

Gezondheidsvoordelen

– rijk aan calcium, magnesium en ijzer

– goed voor de stoelgang

Lijnzaad

De stoffen van lijnzaad komen het beste tot hun recht als je ze van tevoren even vijzelt. Doe je dit niet, dan blijven de zaadjes ook in je lichaam heel.

Gezondheidsvoordelen

– bevorderen van stoelgang

– goed voor transport van voeding

null Beeld

Hennepzaad

Deze zaden hebben een hoop gezondheidsvoordelen, zonder enig ‘stoned’ gevoel.

Gezondheidsvoordelen

– boordevol omega 3 & 6

– eiwitrijk

Sesamzaad

Naast de gezondheidsvoordelen, smaakt sesamzaad ook heerlijk. Gebruik het eens als korst van een tonijnsteak of strooi over salades.

Gezondheidsvoordelen

- goed voor je hard

- rijk aan calcium

- gaat de groei van bepaalde kankercellen tegen

Pompoenpitten

Van plan om pompoensoep te maken? Gooi de zaden niet weg, maar rooster ze met wat zeezout en andere smaakmakers.

Gezondheidsvoordelen

- vol magnesium

- goed voor je bloeddruk en botten

Heerlijk zadenbrood

Hoe kom je aan die dagelijkse portie zaden? Bak er eens een heerlijk brood van!

Wat?

300 ml warm water

zakje gedroogde gist

125 g bloem

140 g volkorenmeel

100 g havervlokken

2 el lijnzaad

2 el sesamzaad

2 el pompoenpitten

knijpje honing

snuf zout

boter om in te vetten

Hoe?

Doe het warme water in een schone kom en voeg de gist toe. Roer tot het een beetje is gemixt en voeg vervolgens de honing toe. Laat 10 minuten rusten.

Mix vervolgens de bloem, havervlokken, het volkorenmeel, zout, sesamzaad en lijnzaad in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe en mix goed door. Doe het deeg in een ingevet bakblik en laat het onder een vochtige theedoek, op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 ˚C. Verdeel de pompoenpitten over de bovenkant van het brood en bak het in 40 minuten goudbruin. Laat het brood op een rekje afkoelen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden