null Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis
Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

PREMIUM

Zangeres Marga Bult besloot haar uniform weer uit de kast te trekken: “Ik heb altijd al een zorghart gehad”

De agenda van zangeres Marga Bult (63) was door het coronavirus in één klap leeg. De oud-verpleegkundige besloot haar uniform weer uit de kast te trekken en bij te springen in epicentrum Uden.

Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

“Ik ben Twentse, maar woon sinds een jaar met mijn partner in Brabant. De eerste slachtoffers wonen hier bij wijze van spreken om de hoek en de cijfers lieten zien dat het weleens heel erg kon worden. Mijn optredens gingen niet door en ook alle activiteiten rondom het Songfestival werden afgezegd. Toen ik las dat oud-verpleegkundigen werd gevraagd te komen helpen, dacht ik: mijn agenda is toch leeg, dit ga ik doen. Ik deed de verpleegstersopleiding in Oldenzaal en werkte acht jaar lang in de zorg. Dat is al een tijd geleden en ik heb geen BIG-registratie meer, maar ook dan kun je nog zó veel doen: mensen wassen, bloeddruk opmeten, wasgoed wegbrengen…

Deze crisis zal voor iedereen economische gevolgen hebben. Daar maak ik me zorgen over, maar ik vind dat we tegelijkertijd ook dankbaar moeten zijn dat we in Nederland wonen en een sociaal vangnet hebben. En uiteindelijk weegt dit alles niet op tegen het redden van mensenlevens.

Ik ben natuurlijk niet de jongste meer, maar nog gezond van lijf en leden. Als ik corona krijg, ben ik denk ik degene met milde klachten. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar die angst moet je soms opzijzetten. Het is mooi om te zien hoe we in Nederland onze krachten bundelen. Duizenden oud-verpleegkundigen hebben zich aangemeld. Ik ben geplaatst op de afdeling palliatieve zorg die is ingericht in zorghotel Udens Duyn. Morgen begin ik. Heel spannend, maar ik ga het gewoon doen. Ik wil me nuttig maken, dat zit in me. Ik heb altijd al een zorghart gehad.”

Tekst: Joan Makenbach. Fotografie: Privé.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden