null Beeld

Zeg maar dag tegen de kroket

Het kan zo lekker zijn: een kroket op een kadetje met een flinke klodder mosterd. Bedrijfskantines weren de vertrouwde kroket echter steeds vaker. 

Susan Dalstra

Kroketten, saucijzenbroodjes en andere vette happen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar in de bedrijfskantine. Tenminste, dat is het plan. De Vrije Universiteit van Amsterdam en Veneca (Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties) onderzoeken hoe je bezoekers in de bedrijfskantine kunt verleiden om voor de gezonde optie te kiezen. Sinds maart nemen ze 12 weken lang 30 bedrijfsrestaurants onder de loep.

Ongezonde keuze

Maar geen paniek, zegt onderzoeker Liesbeth Velma van de VU. "Het betekent niet dat we kroketten en saucijzenbroodjes gaan verbieden, maar het wordt moeilijker om de ongezonde keuze te maken."

De prijs

Voor het onderzoek nemen 15 kantines hun inrichting op de schop om bezoekers sneller te laten kiezen voor een salade. Werknemers zullen het ook gaan merken aan de prijs; ongezonde producten worden duurder, gezonde producten goedkoper. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de hoeveelheden. "Er zijn bijvoorbeeld drie soorten brood: volkoren, bruin en wit. Dan liggen er dadelijk tien sneetjes volkoren, tien sneetjes bruin en twee sneetjes wit. Zo willen we de mensen verleiden om niet voor het witte brood te kiezen."

Broodje kroket vs. broodje kaas

Dat broodje kroket is overigens niet zoveel slechter dan een broodje kaas. In één portie 48+ kaas zitten weliswaar 114 calorieën, tegenover 165 calorieën in een kroket, maar in de kroket zit veel minder verzadigd vet. Ook zijn er weinig mensen die op een broodje alleen een plak kaas van 30 gram doen. Het is al snel 50 of 60 gram. En dán is een broodje kroket opeens de betere optie. Há!

Bron: AD/Dieetvandaag.nl. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden