Tussen Kunst & Kitsch, Frits Sissing. Beeld Michel Schnater
Tussen Kunst & Kitsch, Frits Sissing.Beeld Michel Schnater

wat een geld

Zeldzame vondst van Escher blijkt in ‘Tussen kunst en kitsch’ heel veel geld waard

De vierde aflevering van Tussen kunst en kitsch is er opnieuw één voor in het boekje. In het programma duikt de eigenaar van drie zeldzame Escher-werken op. De kunst blijkt een fortuin waard.

Renée MulckhuijseMichel Schnater

In Het Kunstmuseum laat de eigenaar bij expert Willem de Winter twee prenten en een ex libris taxeren van Escher, wereldwijd bekend als graficus.

Bijzondere vondst in Tussen kunst en kitsch

Het komt niet dagelijks voor dat Willem de Winter zulke bijzondere werken van Escher in handen krijgt. Het verhaal van de eigenaar is minstens zo interessant. Zo blijkt dat hij vroeger al bij de kunstenaar in zijn atelier over de vloer kwam. Zijn vader, Albert Ernst Bosman, geïnteresseerd in sterrenkunde, raakte goed bevriend met Escher.

Eén van de prenten van Escher. Beeld AVROTROS
Eén van de prenten van Escher.Beeld AVROTROS

Speciaal voor hem maakte de kunstenaar een ex libris (hij vroeg Escher om een boekenwurm te maken), later gaf hij twee prenten. De ex libris blijkt € 1000 waard. Veel geld, maar dat valt in het niet bij de prenten van Escher. Willem taxeert die werken namelijk op € 40.000 en € 60.000. Daarmee komt de kunst in het rijtje met topvondsten die in het programma zijn ontdekt.

Escher in trek

De hoge prijs wordt mede bepaald door de vraag naar het werk van Escher. Twee Amerikaanse verzamelaars kopen het werk van Escher aan, waardoor de kunst vooral dit laatste jaar enorm in trek is. Dat zorg voor een enorme prijsontwikkeling.

Tussen kunst en kitsch wordt op woensdag om 20.35 uur uitgezonden op NPO 1. Bekijk de aflevering hier terug.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden