null Beeld

Zelfs bij de ‘Ik vertrek’-máker verloopt de emigratie allesbehalve soepel

Ruim tien jaar was Marc Waltman (57) programmamanager van Ik vertrek. Nadat hij talloze emigratiedromen in vervulling zag gaan, vertrok de Ik vertrek-maker zelf met zijn vrouw Madelon Walters (52) naar Spanje.

Ze moesten een tekort aan aanmeldingen hebben óf Marc was zó geïnspireerd door de emigrerende koppels, dat hij zelf besloot z'n koffers te pakken. We gaan uit van het tweede - het stel heeft met tomeloze ambitie immers een duidelijk doel voor ogen. De twee willen een oude Spaanse olijfmolen omtoveren tot een mooi kleinschalig ’kindonvriendelijk’ boutique-hotel met vijf kamers en een restaurantje.

null Beeld

Niet van een leien dakje

Ze ruilen hun vertrouwde stek in Amsterdam om voor het Zuid-Spaanse Comares (Andalusië). Je zou verwachten dat bij Marc alles wél soepel verloopt. Hij heeft tijdens de opnames immers talloze keren gezien wat er allemaal mis kan gaan. Toch blijkt dat niet zo. Er moet namelijk eerst flink worden verbouwd, een taak die Marc op zich neemt. Madelon blijft nog even in Nederland om met haar foodtruck de kost te verdienen.

Al snel stuit het stel op de standaardproblemen die je ziet in een gemiddelde aflevering van Ik vertrek. Zo lenen Marc en Madelon een groot geldbedrag (180.000 euro!) van vrienden, is de bouwvergunning nog niet aangevraagd, zijn de geraamde kosten nog niet berekend, is de offerte verkeerd ingeschat, stort er een muur in, spreken ze de taal niet echt én worden deadlines niet gehaald.

#Plagiaat

We zien het enthousiasme bij het koppel gaandeweg afnemen. En wanneer hun aannemer tot overmaat van ramp ook nog eens de boel besodemietert, keren ze noodgedwongen terug naar Nederland. Daar blikken ze vol weemoed terug naar Spanje. Het hele avontuur heeft nu al bijna 300.000 euro gekost en nóg is het hotel niet klaar. "We hebben nog twee ton nodig. Ik had beter moeten weten als programmamanager van Ik vertrek."

Twitterend Nederland vindt het sneu voor Marc en Madelon maar verbaast zich wel over de verkeerde inschattingen: 'Je verwacht toch ergens dat deze man het heel anders aanpakt..', klinkt het.

Hoe gaat het nu met ze?

Op de website van AVROTROS geven Marc en Madelon een korte update. Ze vertellen: "Corona gooide roet in het eten voor de renovatie en verbouwing van onze Finca Elements. Maar 2021 lacht ons weer toe." Madelon is in Nederland nog in de weer met haar foodtruck en Marc is druk bezig met documentaires filmen. In december willen ze opnieuw emigreren.

"Hadden we het achteraf anders gedaan? Als je een droom hebt en daar vol voor gaat, weet je dat er tegenslagen zijn, dat er hobbels op de weg komen die misschien soms wel iets te hoog zijn, dat het bij elkaar meer werk is dan dat je dacht. En alles wat je nog meer kunt verzinnen. Maar een droom is geen droom als je met spijt hebben leeft. Het is gegaan zoals het ging en zoals wij vaker hebben gezegd de afgelopen periode; het is wat het is."

"Op 22-2-22 gaan we open. Dat zal nog wel een afscheidsfeestje worden, want we gaan natuurlijk niet zonder tromgeroffel vertrekken. Finca Elements wordt een plek om nooit te vergeten en waar wij nog voor lange tijd graag uw gastheer en -vrouw willen zijn."

null Beeld

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: AVROTROS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden