null Beeld

Zestig procent van de Nederlanders heeft psychische klachten door de coronacrisis

De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij de Nederlanders. Niet alleen hebben veel mensen fysieke klachten overgehouden aan het virus, maar ook psychisch heeft corona voor een klap gezorgd. Maar liefst zestig procent van de Nederlanders heeft psychische klachten overgehouden aan deze bizarre tijd. 

Online redactie Libelle

Dat onderzocht Eenvandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 leden van hun eigen opiniepanel.

Toenemende psychische klachten

De meeste mensen geven aan dat ze niet per se ongelukkig zijn. Ze zijn tevreden met hun leven. Maar de coronacrisis is ze niet in de koude kleren gaan zitten. Zestig procent geeft dan ook aan dat ze last hebben van psychische klachten. Velen geven aan dat die klachten sinds de eerste besmetting langzamerhand zijn gaan toenemen.

Van piekeren tot depressiviteit

De aard van de klachten verschilt per persoon. Zo zijn er mensen die prikkelbaarder zijn dan normaal of meer piekeren dan ze van zichzelf gewend zijn. Maar ook gaven mensen aan dat de coronacrisis bij hen heeft geleid tot paniekaanvallen of zelfs depressiviteit. Deze klachten zijn vooral ontstaan vanuit een gemis van contact, spontaniteit en zekerheid in het leven.

Jongeren

De groep die het meest getroffen is door de psychische klachten zijn jongeren tot 35 jaar. Bijna driekwart van hen geeft aan mentale problemen te hebben gekregen door de coronacrisis. Wat ook opvallend is, is dat de klachten bij deze groep overwegend zwaarder zijn dan bij oudere generaties. Zo geven jongeren aan vooral last te hebben van stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid.

Risicogroep

De groep met de meeste gezondheidsrisico's daarentegen, de 65-plussers, hebben opvallend genoeg de minste mentale problemen. 'Slechts' 48 procent van deze mensen geeft aan psychische klachten te hebben gekregen door de coronacrisis.

Heb jij ook last van mentale problemen door de coronacrisis? Dokter Rutger geeft tips om je mentale gezondheid zo goed mogelijk te houden in tijden van corona.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden