Oekraïense violist Illia Bondarenko speelt prachtig stuk vanuit een schuilkelder in Kyiv Beeld Illia Bondarenko
Oekraïense violist Illia Bondarenko speelt prachtig stuk vanuit een schuilkelder in KyivBeeld Illia Bondarenko

Zien: Oekraïense violist Illia Bondarenko speelt prachtig stuk vanuit een schuilkelder in Kyiv

Er is één taal die wereldwijd mensen kan raken: die van muziek. Wat begon met één violist in een schuilkelder in Kyiv groeide uit tot een samenspel van bijna honderd violisten over de hele wereld. In een prachtige video is te zien en te horen wat zij spelen. Eronder regent het complimenten en steunbetuigingen.

Mirna WiggersIllia Bondarenko

De video begint met violist Illia Bondarenko in een schuilkelder. Heel klein en gevoelig begint hij het stuk, in beeld zien we alleen hem en zijn viool. Hij kijkt geconcentreerd en je ziet aan zijn gezicht dat hij zijn gevoel in de muziek legt, wetende dat boven zijn hoofd zijn thuisstad wordt gebombardeerd.

Wereldwijd bijval

Langzaam zoomt het beeld als het ware uit en vallen steeds meer violisten hem bij. Zij zijn uiteraard niet fysiek bij hem, in de schuilkelder. Iedereen maakte een video van zichzelf waarop ze het stuk spelen. Achteraf is dit zo gemonteerd dat het lijkt alsof ze allemaal samen muziek maken, terwijl de violisten in werkelijkheid verspreid zijn over de hele wereld. In totaal deden 94 violisten uit 29 landen mee, waaronder Marije Ploemacher uit Nederland.

Muziekstuk met impact

Het stuk dat de violisten spelen, draagt de naam Verbovaya doschechka en is een oud, Oekraïens volkslied. Het werk is prachtig klassiek en heeft veel impact op de mensen die het luisteren. Onder de video regent het reacties als ‘kippenvel’, ‘ontroerend’ en ‘wat een mooie verbinding, in vrede.’ Hieronder kun je de video zelf bekijken en beluisteren:

Bron: Youtube.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden