null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Zien! Tv-documentaire over de speciale band tussen André Rieu en de Oranjes

Dat André Rieu vaak voor de koninklijke familie heeft gespeeld, is natuurlijk niet zomaar. De violist heeft een speciale band met de Oranjes. Over dat warme contact is volgende week een tv-documentaire te zien.

Suzanna TimmerBrunopress/Patrick van Emst

AVROTROS zendt dan Rieu & De Oranjes uit, die bestaat uit een compilatie van concertstukken die André in de loop der jaren voor de Oranjes heeft gespeeld, afgewisseld met persoonlijke herinneringen van de violist aan die momenten.

Speciale wals

De eerste keer dat André voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima mocht spelen was in 2013. Toenmalig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vroeg André in 2013 hoogstpersoonlijk om te spelen bij de troonsbestijging van Willem-Alexander.

“We hadden toen de eer op het Museumplein in Amsterdam te mogen optreden voor ruim zestigduizend mensen. We hadden toen een wals speciaal voor het koningspaar gecomponeerd,” herinnert André zich nog.

Ook in april mocht de violist weer optreden voor het koningspaar, toen ze met de familie ter gelegenheid van Koningsdag zijn thuisstad Maastricht aandeden. Willem-Alexander walste op die dag vrolijk mee met André en zijn orkest.

Optreden voor Beatrix

“Voor prinses Beatrix hebben we vaker opgetreden, toen ze nog koningin was”, vertelde André al eens. “Dat gebeurde onder meer bij de grotten van Valkenburg. Ik weet nog goed dat we maar een halfuur mochten spelen. Aan het eind van het concert bedankte Beatrix ons en zei ze spontaan dat ze het veel te kort vond. Zó leuk!”

Door de verschillende optredens bouwde de wereldberoemde muzikant een bijzondere band op met de Oranjes en dat krijgen we te zien in de muzikale documentaire.

Rieu & De Oranjes is zondagavond 31 juli te zien op NPO 1.

Bron: Welingelichte Kringen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden