Zijn groene aardappelen veilig om te eten? Beeld Getty Images
Zijn groene aardappelen veilig om te eten?Beeld Getty Images

Zijn groene aardappelen veilig om te eten?

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je komt thuis van werk, hebt geen zin om nog boodschappen te doen en besluit er een kliekjesdag van te maken. Onder de kliekjes: een zak met oude aardappelen die al twee weken op je vensterbank ligt. Alleen kleuren de aardappelen in kwestie op sommige plekken een beetje groen. Maakt dat uit?

Milou WindhorstGetty Images

Laten we beginnen met de reden dat je aardappelen groene vlekjes hebben gekregen. Wanneer aardappelen met direct zonlicht in aanraking komen, wordt het proces van fotosynthese in gang gezet. Daarvoor is chlorofyl nodig. Dat is niet hetzelfde als chloroform uit CSI, maar kan evengoed nadelige effecten op je gezondheid hebben.

Met cholorfyl neemt namelijk ook de hoeveelheid solanine toe, een stof die aardappelen een bittere smaak geeft, en tot gezondheidsproblemen kan leiden. Je kunt er misselijk van worden of diarree en hoofdpijn van krijgen. Toch is er geen reden tot blinde paniek, want je moet een behoorlijke hoeveelheid groene aardappelen binnenkrijgen voordat je je er ellendig door gaat voelen. Let simpelweg op de smaak. Proeft het bitter? Een pizza bestellen (of – kóm op – even naar de supermarkt fietsen) kan altijd nog.

Zo fix je het

Betekent het bovenstaande dat je een zak groene aardappelen direct naar de prullenbak kunt verschepen? Niet per se. Als slechts een klein stukje van je aardappel groen is, kun je dat gewoon wegsnijden. Wel doe je er verstandig aan om ’m gelijk te schillen, omdat solanine zich in het velletje kan ophopen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we een laatste tip voor je: bewaar je piepers voortaan ergens waar het zonlicht niet schijnt. In je voorraadkast bijvoorbeeld.

Bron: Taste of Home

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden