null Beeld

Zijn jouw online wachtwoorden veilig?

Dat het verstandig is om moeilijk te raden wachtwoorden te gebruiken op internet, dat is wel bekend. Maar toch gebruiken veel mensen voor de hand liggende opties.

Meike Bergwerff

Elk jaar publiceert de website SplashData een lijst met de meest voorkomende en slechtste wachtwoorden, op nummer één staat het wachtwoord '123456'. In de top tien staan maar liefst vijf wachtwoorden met cijfers die oplopen. Ook gebruiken veel mensen het woord 'password' als wachtwoord, daarom staat deze optie op nummer twee in de lijst.

Sport en hobby's

Andere woorden in de top tien zijn 'qwerty' (de naam van een toetsenbordindeling), 'baseball', 'dragon' en 'football'. In de top-100 komen veel scheldwoorden, sporten, hobby's en automerken voor. Ook die kunnen dus beter niet worden gebruikt in een wachtwoord.

Uitproberen

In 2014 zijn 3,3 miljoen wachtwoorden gelekt. Op basis van die informatie is deze lijst gevormd. De top-25 van slechtste wachtwoorden werd in iets meer dan twee procent van de gevallen gebruikt. Dat percentage is lager dan in voorgaande jaren. Het betekent wel dat als iemand de top-25 van slechte wachtwoorden uitprobeert om in iemands e-mail in te breken, het aannemelijk is dat ze in één op de vijftig situaties slagen.

De nummer één en twee in de lijst zijn dus dezelfde wachtwoorden als vorig jaar. Kortom: toen hebben we er niets van geleerd.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden