Getty Images Beeld Getty Images/iStockphoto
Getty ImagesBeeld Getty Images/iStockphoto

Zó check je gemakkelijk of je kip echt gaar is

Als er één vleessoort is die je niet rauw wil eten, dan is het kip wel. Kip moet van binnen helemaal gaar zijn, want anders kun je zomaar een salmonellabesmetting oplopen. Nu kun je natuurlijk halverwege het bakken het stukje kip doormidden snijden om te kijken of het gaar is, maar je kunt het ook nog op een andere manier controleren.

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen.

Ideale temperatuur

De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden. Let er wel op dat de thermometer geen bot raakt, want dit kan zorgen voor een verkeerde temperatuurmeting. Als je vaak kip (of ander vlees) klaarmaakt en niet van droog vlees houdt, is het de investering meer dan waard.

Sneetje op wit bord

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een vleesthermometer in huis. Daarom is het volgende trucje ook handig. Pak een wit bord en leg daar de bereide kip op. Maak met een mes een kleine maar wel diepe snee in het vlees. Zijn de sappen die uit de kip komen helder? Dan weet je zeker dat de kip gaar is. Je check hier overigens alleen mee of het vlees gaar is en dus niet meer rauw, dus het zou nog wél kunnen dat je kip té gaar is bij deze methode.

Mocht je nu vanavond kip willen maken, dan is onderstaand receptje een leuke aanrader.

Bron: Favor Flav

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden