Moderna vaccin Beeld Getty Images
Moderna vaccinBeeld Getty Images

eindelijk positief nieuws

Zó effectief is de boosterprik tegen ernstige gevolgen van het coronavirus

De boosterprik beschermt je erg goed tegen (ernstige) gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit het eerste onderzoek dat het RIVM doet naar de boostercampagne. Nee, de cijfers liegen er niet om. Al is er een belangrijke kanttekening.

Renée MulckhuijseGetty Images

Het onderzoek vond plaats tussen 19 november en 13 januari, toen niet de omikronvariant maar de minder besmettelijke deltavariant domineerde.

Boosterprik ‘zeer effectief’

Dit is het positieve nieuws waar je wél op zit te wachten: de resultaten wijzen volgens het RIVM uit dat de derde vaccinatie ‘zeer effectief’ is tegen het coronavirus. De boosterprik beschermt je namelijk voor 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen ic-opname.

Daarmee is de kans om in het ziekenhuis te belanden maar liefst 33 keer kleiner voor mensen mét booster, in vergelijking met ongevaccineerde mensen. En nog een vergelijking: met alleen twee vaccinaties en (nog) geen booster, loop je een 5 keer hoger risico om in het ziekenhuis te belanden dan de geboosterde groep.

Kans op ic-opname 50 keer zo klein

De boosterprik voorkomt vooral opnames op de intensive care, aldus het RIVM. Daar zijn nu ook duidelijke cijfers van. Na een boosterprik is de kans dat je op de ic belandt 50 keer zo klein ten opzichte van niet-gevaccineerden. Ben je wel gevaccineerd maar nog niet geboosterd? Haal je de booster, dan is je kans op een ic-opname 4 keer kleiner.

Hoe werkt een boosterprik?

Een boostervaccinatie krijg je nadat je volledig gevaccineerd bent. Het werkt als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie verbetert. Een booster is nodig omdat de beschermende werking van de eerste serie vaccins na een tijdje afneemt. Maar ook wanneer de vaccinaties minder goed blijken te beschermen tegen nieuwe varianten van een virus, zoals de omikronvariant.

QR-code

Na de boostervaccinatie blijft je coronabewijs (QR-code) geldig, zegt de Rijksoverheid. Zowel voor het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. De boostervaccinatie is namelijk enkel een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Is een boosterprik verplicht?

Wil je met je vaccinatiebewijs reizen in Europa, bijvoorbeeld op wintersport? Vanaf 1 februari is het vaccinatiebewijs negen maanden geldig na de laatste prik. Het is daarna niet meer geldig om mee te reizen. Hiervoor heb je dus wel echt een extra boosterprik nodig. Weet je niet meer precies wanneer je de tweede vaccinatie hebt gekregen? Open even de CoronaCheck-app, want daar staat de datum bij je QR-code. Aangezien de QR-code voor reizen binnen Europa straks dus nog maar negen maanden geldig is, wordt een boosterprik voor iedereen verplicht.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: RIVM, RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden