File Beeld Getty Images/Tetra images RF
FileBeeld Getty Images/Tetra images RF

Monsterfiles

Zó ga je slim op autovakantie tijdens 'zwarte zaterdag’

Het is 1, 8 augustus en 14 ‘zwarte zaterdag’. Ondanks corona staan de Europese wegen muurvast door de hoeveelheid vakantiegangers die op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Waar moet je rekening mee houden? We vroegen het aan de ANWB Verkeersinformatie.

Ismay GijsenGetty Images/Tetra images RF

‘Zwarte zaterdag’ is jaren geleden uitgeroepen door Frankrijk. Het zijn de twee drukste zaterdagen van het jaar, omdat Parijzenaren dan massaal naar het zuiden vertrekken. Maar niet alleen de Fransen gaan op pad, ook in Nederland, Zuid-Duitsland en Italië vieren ze in deze periode vakantie.

1000 kilometer file

“Er stonden de afgelopen zaterdagen in totaal 1000 kilometer file in Frankrijk. In Duitsland werden er de afgelopen weekenden 50 procent meer files gemeten en bij de Gotthardtunnel in Zwitserland stonden mensen twee uur vast”, vertelt Bianca Damink van de ANWB Verkeersinformatie. Een ander probleem dat om de hoek komt kijken, zijn de wegwerkzaamheden én afgesloten wegen door de wateroverlast.

“Er wordt in Duitsland op zo’n achthonderd plaatsen aan de weg gewerkt. Los daarvan zijn er rond Keulen wegen dicht door de wateroverlast van afgelopen week. Dit geldt voor de A1 en A61, de A3 is wel open. “

Tijdstip

Veel mensen kiezen ervoor om vroeg in de ochtend of zelfs midden in de nacht te vertrekken, maar dit is volgens Bianca juist hetgeen wat je niet moet doen. “Wij adviseren om op zondag of doordeweeks te gaan. Mocht dit echt niet lukken, vertrek liever rond tien of elf uur in de ochtend. Je rijdt dan achter de meute aan in plaats van dat je aansluit achterin de file.”

Geen sluiproutes

Kies je ervoor om toch op een zwarte zaterdag de weg op te gaan? Naast een portie engelengeduld, is het ook belangrijk om genoeg eten en drinken mee te nemen, vertier voor kinderen op de achterbank, een tolbadge aan te schaffen en de app ANWB Vakantiehulp te downloaden. “Hier kun je makkelijk je route aanpassen en files checken. Blijf vooral rustig en ga geen sluiproutes nemen, want ook daar loop je vast.”

Verkeersregels

Verder is het natuurlijk belangrijk om zo fit mogelijk achter het stuur te zitten, afstand te houden van andere auto’s en de bestuurders om je heen ruimte te geven. “Het is ook slim om je in te lezen in de verkeersregels van het vakantieland waar je heengaat. Dit wil nog weleens verschillen van Nederland.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden