Edino van Dorsten Ruinerwold Beeld BNNVARA
Edino van Dorsten RuinerwoldBeeld BNNVARA

Spreken is goud

Zo gaat het nu met Ruinerwold-zoon Edino: “Ik kan voor het eerst in mijn leven echt mezelf zijn”

Jarenlang werd hij geestelijk en lichamelijk mishandeld, tot hij op 17-jarige leeftijd wist te ontsnappen uit de klauwen van zijn vader. In gesprek met tijdschrift Men’s health - de editie brengt mentale gezondheid onder de aandacht - vertelt Edino (29) hoe het nu met hem gaat.

Renée MulckhuijseBNNVARA

Zonder garantie op een beter leven vertrok Edino van huis - zonder geld en zonder plan. “Ik heb in de jaren daarna overal en nergens gewoond. Doordat ik verkeerde vrienden maakte raakte ik aan de drugs.”⁣

Hoe gaat het nu met Edino?

Al die jaren weet (bijna) niemand wat zich daar op de boerderij in Ruinerwold afspeelt. Sinds de media-aandacht voor de zaak en de documentaire De kinderen van Ruinerwold, zijn Edino en zijn broers en zussen in één klap bekend geworden.

Het roer is om bij Edino nu hij zelf vader is geworden. Het leven van rondzwerven en foute keuzes maken ligt achter hem. Als fitnesscoach Become U wil hij anderen inspireren; de sport heeft hem namelijk veel zelfvertrouwen gegeven. “Ik ben fysiek niet meer ondergeschikt aan mijn vader, zoals het jongetje van vroeger dat altijd klappen kreeg dat wel was. Ik kan voor het eerst in mijn leven echt mezelf zijn”, vertelt hij.

⁣Moeilijke jeugd

In tegenstelling tot zijn (meeste) broers en zussen ging Edino vroeger wel naar school. Door zijn moeilijke jeugd werd hij nergens geaccepteerd. Thuis onderging hij mishandelingen en seksueel misbruik, op school was hij anders door zijn opvoeding. “Ik werd in beide werelden niet geaccepteerd, hoe erg ik ook mijn best deed. Dat gaf me een enorm waardeloos gevoel.”

Psychologische hulp

Op dit moment gaat het naar omstandigheden goed met hem. Tien jaar na zijn vertrek uit het gezin heeft hij psychologische hulp gezocht. Iets wat hem al die jaren veel stress heeft bezorgd. “Toch ben ik tevreden met waar ik nu sta. Dat ik door mijn verhaal te delen anderen inspireer hetzelfde te doen, vind ik een heel groot compliment.”

Zijn broer Israel is ook druk bezig met naam maken voor zichzelf. Hij werkt zelfs samen met Britt Dekker. Meer daarover lees je hier.

Bron: Men’s health

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden