null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Zo gaat John van den Heuvel om met bedreigingen

Misdaadverslaggever John van den Heuvel zegt niet bang te zijn om zijn werk te doen ondanks alle bedreigingen die hij regelmatig krijgt.

Suzanna TimmerBrunopress/Patrick van Emst

John vertelde zondag bij het onlineprogramma Het Bonusprogramma van de School voor Journalistiek in Utrecht over de donkere kant van zijn werk. De Telegraafjournalist wordt sinds 2017 zwaar beveiligd, maar doordat die beveiliging zo goed is, durft hij zijn werk te blijven doen.

“Ik ben wel voorzichtig en niet naïef en realiseer me heel goed waar de risico’s liggen. Maar ik probeer toch niet vanuit angst te leven. Ook realiseer ik me wel dat mensen zijn die op mij en mijn gezin letten, op mijn huissituatie.”

Maar die zorgen moet je loslaten, vertelt hij. “Als je daar niet mee kunt omgaan, dan kun je dit werk bijna niet doen. Als je bij jezelf gaat merken: nu word ik echt bang, dan moet je eigenlijk stoppen met dit werk. Dat gaat niet samen, je moet stevig in je schoenen blijven staan.”

Vastberadener

De dood van misdaadverslaggever Peter R. de Vries vorig jaar, wordt ook besproken in de aflevering. John heeft daarna ook gesprekken gevoerd met zijn familie over de vraag of hij zijn werk moest voortzetten, vertelt hij. “Maar door Peters dood ben ik vastberadener dan ooit om door te gaan.”

Hij hoopt dat er meer mensen komen die de misdaadjournalistiek in gaan. Want volgens John is dat hard nodig. Ook zegt de verslaggever dat de overheid bij dreiging vanuit criminelen daadkrachtiger moet optreden en niet meteen iedereen moet beveiligen. “Zorg dat degene die de dreiging veroorzaakt vreest voor de overheid en niet omgekeerd.”

Bron: RTL Boulevard/ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden