null Beeld

Zo gezond als een vis

Een lekkere haring met uitjes is op en top Hollands. Naast de traditie is het ook nog eens ontzettend gezond. Het spreekwoord ´zo gezond als een vis´is er immers niet voor niets. Maar is vis wel echt zo goed voor je als iedereen denkt? En waar is het dan precies goed voor? Wij wilden daar het fijne van weten.

Vette vis

Het vetgehalte verschilt natuurlijk sterk per vis. Vette soorten als makreel en zalm bestaan van nature bijvoorbeeld voor meer dan 10% uit vet. Dit is onder andere afhankelijk van het leefmilieu van de vis, het geslacht en de seizoenen. In tegenstelling tot vlees bestaat vis voornamelijk uit onverzadigde vetten.

Je zou zeggen dat een mager filetje beter voor je gezondheid is. Toch kun je beter voor een variant gaan die meer vet bevat. Deze bevatten namelijk veel vitamine A, wat erg goed is voor je huid, ogen en je weerstand. Daarnaast bestaat een deel van het vet uit visvetzuren, die helpen je hart- en bloedvaten gezond te houden. Viseters hebben daarom minder kans op een plotselinge hartstilstand of een herseninfarct.

Vette vis is onder andere: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel.

Matig vette vis is onder andere: baars, schar, tong, tonijn, zeewolf, zeeduivel.

Magere vis is onder andere: kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis.

Goedkope vis

Allemaal leuk en aardig dat vis zo gezond is, maar het is een stuk duurder dan een pakje rundergehakt. Toch zijn er manieren om goedkoop aan jouw wekelijkse porties te komen. Niet alleen verse vis is rijk aan vetzuren, ook diepvriesvis of vis uit blik is een prima keuze. Ga dan wederom voor de vette vis, want hier heb je minder van nodig om de aanbeveling te halen.

Visolie

Als je geen vis lust, loop je een hoop goede voedingsstoffen mis. Geen nood, visoliecapsules zijn een goed alternatief. Natuurlijk gaat de voorkeur nog steeds uit naar verse vis, aangezien deze meer gunstige effecten heeft op de gezondheid. Let wel op: een hoge dosering van visolie kan de bloedstolling vertragen. Als je bloedverdunners gebruikt, kun je het dus beter eerst even bespreken met je huisarts.

Duurzaamheid

Vis wordt steeds populairder in Nederland en dat merkt de visserij ook. Sommige vissoorten hebben zoveel last van overbevissing dat ze bedreigd worden met uitsterven. Omdat we nog langer van een lekker stukje zalm willen genieten is de viswijzer in het leven geroepen. Hierop staat precies welke soorten van welke afkomst in gevaar zijn en je dus moet vermijden. Ook geeft het aan van welke zeedieren je nog een tijdje onbezorgd kunt genieten. Staat er een MSC-keurmerk op de verpakking? Dan zit je altijd goed.

Bron: Voedingscentrum,

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden