nieuwe bijwerkingen Janssen-vaccin Beeld Getty Images
nieuwe bijwerkingen Janssen-vaccinBeeld Getty Images

Zo goed werkt je volledige vaccinatie écht nog na een paar maanden

Hebben we nog een derde prik - lees: boostervaccinatie - nodig? En hoelang zijn we beschermd tegen het coronavirus na een volledige vaccinatie? Volgens een groot Brits onderzoek neemt de effectiviteit van het Pfizer- en AstraZeneca-vaccin na een specifiek aantal dagen af.

prikkie, jij bent 'm

90 dagen na je tweede AstraZeneca-prik is het vaccin 61% effectief, het Pfizer-vaccin 75%, zo luidt de conclusie van de universiteit van Oxford.

Pfizer en AstraZeneca even effectief

Volgens de onderzoekers zijn na vier à vijf maanden de Pfizer- en AstraZeneca-vaccins zelfs even effectief in het beschermen tegen het coronavirus. De deltavariant van het virus zorgt er (mede) voor dat de bescherming afneemt, suggereert het voorlopige onderzoek.

Hoewel je ondanks de vaccinatie nog steeds besmet kunt worden met het coronavirus, blijft het de meest effectieve bescherming tegen het virus en de deltavariant die nu in Europa heerst.

Nog steeds een goede bescherming

Volgens dr. Koen Pouwels, één van Oxfords onderzoekers, ben je met een volledige vaccinatie alsnog goed beschermd tegen het besmettelijke virus. “Zelfs met deze lichte dalingen in de bescherming tegen alle infecties en infecties met een hoge virale last, is het belangrijk om op te merken dat de algehele effectiviteit nog steeds erg hoog is omdat we met zo’n hoog beschermingsniveau begonnen.”

Derde prik nodig?

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn eerder al tot eenzelfde conclusie gekomen. Daarom mogen Amerikanen acht maanden na hun tweede vaccinatie nog een derde vaccinatie halen, zo is deze week besloten.

Volgens ic-arts Diederik Gommers bestaat de kans dat dit in Nederland ook gaat gebeuren, omdat het volgens hem belangrijk is om genoeg antistoffen te hebben om ook beschermd te zijn tegen mutanten van het coronavirus. “Het kan daarom goed zijn om een herhalingsprik te nemen”, stelt Gommers. “Boven een bepaalde antistoffen-waarde worden de mutaties goed afgebroken en geïnactiveerd.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

Bron: Evening Standard, RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden