Lens flare sunlight and clear blue sky Beeld Getty Images
Lens flare sunlight and clear blue skyBeeld Getty Images

Klimaatverandering

Zó groot is de kans dat Nederland ook te maken krijgt met de extreme hitte die Canada teistert

In Canada tikten de thermometers de afgelopen week de 49,6 graden aan. Een hitterecord dat de nodige slachtoffers eiste. Volgens weerdeskundigen hangen de hoge temperaturen deels samen met klimaatverandering. Betekent dit dat we in Nederland ook dit soort temperaturen kunnen verwachten?

Eva BredaGetty Images

In Canada staat het hitterecord sinds afgelopen week op 49,6 graden. Een gevaarlijk hoge temperatuur die voor veel problemen zorgt. Zo zijn er al veel kwetsbare mensen overleden en werd de heetste plaats van Canada, Lytton, totaal weggevaagd door een snel oprukkende natuurbrand.

Hitterecords

Steeds vaker worden hitterecords verbroken, volgens meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline. “De laatste records in het westen van Canada waren van tientallen jaren geleden. We zien steeds vaker dat hitterecords plotseling flink worden overschreden. Soms met wel 3 of 4 graden.”

Op andere plekken in de wereld zijn de records minder oud, maar ook in Nederland zien we de laatste jaren steeds vaker hoe records verbrijzeld worden. Zo stond het hitterecord in Nederland al sinds 1944 op 38,6 graden. Twee jaar geleden werd dit record op 40,7 graden gezet.

Klimaatverandering

Die extreme weerrecords hangen volgens Willemsen samen met klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur lag een aantal jaar geleden simpelweg een stuk lager. “Piektemperaturen zoals we nu in Canada zien, zouden dan ook altijd een aantal graden minder zijn geweest.”

Toch is het niet zo dat klimaatverandering ervoor zorgt dat de weersituatie die zich nu in Canada voordoet, de standaard wordt. Volgens Willemsen is er een heel specifieke situatie nodig om dit soort extreme hitte te veroorzaken: “De omstandigheden moeten precies goed zijn.”

Hittekoepel

In Canada was er sprake van een giftige cocktail die een hittekoepel veroorzaakte en de thermometers in het rood joeg. “In Canada is er een soort warme luchtbel ontstaan die is afgesnoerd”, legt Willemsen uit. “De bel blijft opwarmen en de hitte kan nergens naartoe.”

De reden dat de warmte niet kan worden afgevoerd, is de bergachtige omgeving van Canada. De hitte is als het ware opgesloten tussen de bergen in. “Daarbij is er sprake van föhnwind”, legt Willemsen uit. Dit is een warme, droge wind die over een berg heen waait en de ruimte daarachter snel opwarmt. In Europa zien we dit soort winden regelmatig in het Alpengebied. De bergachtige omgeving van Canada, de föhnwind én het feit dat het wereldwijd gemiddeld gezien warmer is door klimaatverandering, zorgt voor de extreme hitte in Canada op dit moment.

Aan het begin van volgende week neemt de extreme hitte waarschijnlijk af. De piek is bereikt. Dankzij koelere lucht van zee kan de hittekoepel worden afgekoeld.

Nederland

Kan er in Nederland dan ooit zo’n hittekoepel van een graadje of 50 ontstaan? “Nee”, zegt Willemsen resoluut. Nederland heeft er simpelweg niet de juiste ingrediënten voor. “In en rond Nederland zijn geen bergen, waardoor niet zo’n hittekoepel als in het westen van Canada kan ontstaan.”

Het kan wel goed heet worden in Nederland. Dat komt volgens Willemsen door de aanvoer van warme lucht uit Spanje en het Middellandse Zeegebied. “Daarbij is er ook altijd een hoge luchtvochtigheid. Temperaturen ruim boven de 30 graden leiden daardoor in Nederland vrijwel altijd tot onweersbuien", aldus Willemsen.

Extremer weer

De komende jaren hoeven we dus geen hittekoepel te verwachten in Nederland. Wel kan klimaatverandering ook hier leiden tot extremer weer, al is dat vaak in andere vormen. “Denk daarbij vooral aan zwaardere buien, wateroverlast, zeer zware windstoten en lange, droge periodes, zoals vorig jaar", legt Willemsen uit. “Dit kan allemaal vaker en heviger voorkomen.”

Met deze tip blijf je lekker koel als het bloedheet is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden