Zo herken én voorkom je een tekenbeet
Elk jaar krijgen duizenden kinderen de ziekte van Lyme. Bij de een zijn de klachten erger dan bij de ander, maar in elk geval is het beter om te voorkomen. Let daarom zelf goed op tekenbeten, maar leer dat ook aan de kinderen zelf. In de video legt Dokter Rutger uit hoe je een tekenbeet voorkomt.
Op Tekenradar.nl kunnen mensen melding maken van tekenbeten. De website ontvangt in juni en juli gemiddeld de helft van alle meldingen in een jaar. Jaarlijks gaat het om zo'n 1,3 miljoen beten, waarvan ruim 400.000 in deze twee maanden.
— (@rivm) 27 juni 2016
Wandelen
In 2016 werden er 8 procent meer tekenbeten gemeld dan in de voorgaande drie jaren. De helft van de beten werd opgelopen in het bos. Daarnaast werden mensen vooral gebeten tijdens het wandelen, tuinieren en spelen. De meeste meldingen, zo'n 22%, komen uit Gelderland. Ook in Drenthe loopt men veel risico vergeleken bij andere provincies.
Herkennen & voorkomen
Maar hoe herken en voorkom je nu een tekenbeet? Allereerst is het belangrijk om in de natuur zoveel mogelijk op de paden te blijven, goed sluitende kleding te dragen en na mogelijk contact je lichaam goed te controleren. Ook kun je je kleren inspuiten met een insectenwerend middel waar Deet in zit.
Zwart puntje
Een teek lijkt op een plat, klein, donker spinnetje. Hoe een beet eruitziet, verschilt per teek en fase. Over het algemeen lijkt het na een beet alsof er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Teken zitten vaak op warme plekken, zoals de oksels en liezen.
Rode vlek
Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat-ie ziekteverwekkers overdraagt. Teken die besmet zijn met een bacterie, kunnen die met een beet doorgeven. Een mogelijk gevolg daarvan is de ziekte van Lyme. Je krijgt dus niet van elke tekenbeet de ziekte van Lyme. Tot drie maanden na de beet kan op de huid een rode vlek of ring ontstaan. Heb je daarbij huiduitslag, koorts of spier- of gewrichtspijn, raadpleeg dan je huisarts. Dat kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.
Verwijderen
Heb je eenmaal een teek ontdekt, haal 'm dan zo snel mogelijk weg. Gebruik hierbij geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat de teek verwijderd is. Pak de teek met een pincet bij de kop vast en trek 'm rustig uit de huid. Ontsmet hierbij het beetwondje. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Houd tot drie maanden na de beet, je huid in de gaten.
Bron: RIVM, Naturetoday.com. Beeld: iStock