Zo weet je of je huid gestrest is (en dít kun je eraan doen) Beeld Getty Images/Westend61
Zo weet je of je huid gestrest is (en dít kun je eraan doen)Beeld Getty Images/Westend61

Beauty

Zo herken je een gestreste huid (en dít kun je ertegen doen)

Stress heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op je huid. Welke symptomen kunnen wijzen op een gestreste huid? Wij zetten ze voor je op een rijtje én vertellen ook meteen wat je eraan kunt doen.

Erandi GodinezGetty Images/Westend61

Volgens dermatoloog Sharleen St. Surin-Lord kan het heel goed zo zijn dat je weliswaar mentaal weerbaar bent geworden – en daardoor denkt dat je alles onder controle hebt – maar dat de stress alsnog van je huid is af te lezen. “Of je nou een stressvolle baan hebt, de ene deadline na de ander hebt of veel moet reizen, waarschijnlijk heb je een manier gevonden om hiermee om te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat het geen invloed meer kan hebben op je lichaam of je huid.”

Symptomen van gestreste huid

Stress veroorzaakt een golf van hormonen (voornamelijk adrenaline en cortisol) die voor ontstekingen in het lichaam kunnen zorgen. Als je dus al last hebt van ontstekingsaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis of Seborroisch eczeem, kan stress ervoor zorgen dat dit weer opspeelt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je ineens last krijgt van huidaandoeningen waarvan je normaal gesproken geen last hebt, zoals bijvoorbeeld netelroos.

Wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van één van de bovenstaande huidaandoeningen is het allereerst belangrijk om contact op te nemen met je huidarts. Hij of zij kan dan onderzoeken wat er precies met je huid aan de hand is. “Als je ineens last hebt van acne of je eczeem of psoriasis verergert door stress, dan heb je medicijnen nodig. Zoals bijvoorbeeld een topische cortisonezalf”, zo adviseert St. Surin-Lord. “En als je merkt dat je om de dag of elke dag last hebt van netelroos, dan moet je misschien een anti-allergiemiddel (antihistaminicum) nemen. Breng voor de zekerheid ook een bezoekje aan een allergoloog, die kan je wellicht op weg helpen.”

Ontspannende activiteiten

Daarnaast is het volgens St. Surin-Lord belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar ook de oorzaak van het probleem aan te pakken, namelijk de stress. “Als je last van stress blijft houden en na twee weken stopt met de medicijnen, zul je gewoon weer last van je huid krijgen.” Volgens haar is het dan ook verstandig om op zoek te gaan naar rustgevende activiteiten zoals wandelen of bijvoorbeeld mediteren.

Mediteren zou overigens ook goed helpen als je een slechte nachtrust hebt. Eva nam de proef op de som:

Bron: Well and Good

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden