Dit is de houdbaarheidsdatum van zonnebrandcrème Beeld Getty Images
Dit is de houdbaarheidsdatum van zonnebrandcrèmeBeeld Getty Images

Zo kom je achter de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème

Die fles zonnebrandcrème die al twee jaar in de kast staat, kun je die nog gebruiken? Huidexpert Kuno Breen geeft antwoord.

Smeren kun je leren

Werkt zonnebrandcrème na een bepaalde tijd niet meer goed? En is dit een slim trucje van de fabrikant, zodat jij ieder jaar weer nieuwe flessen moet aanschaffen?

Houdbaarheid zonnebrandcrème

"Nee hoor", antwoordt de huidexpert. Het gaat hier niet om een slimmigheidje van de fabrikant om de verkoop te boosten. Maar zonnebrandcrème heeft wel degelijk een houdbaarheidsdatum, legt ze uit.

Zuurstof

“De houdbaarheidsdatum wordt aangegeven op de verpakking. Omdat het product bloot wordt gesteld aan zuurstof is het zo dat de werking van de beschermende factor terugloopt naarmate de verpakking al een tijdje geopend is", aldus Breen.

Verpakking

Het is dus zaak om op de verpakking te kijken hoelang je product nog goed is: “Het is wettelijk verplicht om op verpakkingen te melden hoelang een product na opening nog houdbaar is. Zo weet je hoelang de werking van de factor nog wordt gegarandeerd.”

Icoontje

Op verpakkingen vind je vaak het icoontje van een potje. Hier staat bijvoorbeeld ‘12 M’ bij. Deze ‘M’ staat voor maanden. Dit product is dan dus tot 12 maanden na opening houdbaar.

Optimale bescherming

Betekent dit dat je de tube direct na 12 maanden weg moet gooien? Dat hoef niet: “De crème is dan nog wel goed, alleen loopt de werking van de beschermende factor vanaf dit moment terug”, legt Breen uit. Wil je er zeker van zijn dat je optimaal beschermd bent tegen verbranding door de zon, dan is het verstandig om een nieuwe tube aan te schaffen.

In deze video laat de huidexpert zien hoe je zo'n icoontje op een verpakking kunt herkennen:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden