Grassy masonry floor between brick seams Beeld Getty Images
Grassy masonry floor between brick seamsBeeld Getty Images

onkruid vergaat niet

Zó kom je in een handomdraai van het onkruid tussen de tegels af

Noem een grotere tuinergernis dan onkruid tussen de tegels: wij wachten. Het is hardnekkig, groeit als kool en keert áltijd binnen de kortste keren terug. Niet voor niets zeggen mensen ‘onkruid vergaat niet’. Of toch wel? Libelle legt je in dit artikel uit hoe je er makkelijk van afkomt en het in de toekomst voorkomt - in zoverre dat mogelijk is.

Renée MulckhuijseGetty Images

Laten we eerlijk zijn: paardenbloemen zijn best leuk, maar niet leuk genoeg om keer op keer op je knieën tussen de tegels vandaan te trekken. Dat roept om makkelijke en pesticide-vrije manieren om het onkruid te bestrijden.

Hoe kom je van onkruid tussen tegels af?

Wie effectieve manieren zoekt om van onkruid tussen de tegels af te komen, kan de volgende dingen het beste proberen.

Met de hand verwijderen

Tja, de makkelijkste en vooral meest effectieve manier om onkruid te verwijderen is door op handen en knieën te werk te gaan. Doe het bij voorkeur na een flinke regenbui, dat maakt het werk net even wat lichter. Pak je onkruidkrabber erbij om het onkruid losser te maken. Vervolgens trek je het er met de hand met wortel en al uit.

De gouden tip is: bijhouden, bijhouden en ja, bijhouden. Planten met kleine wortels zijn namelijk makkelijker te verwijderen dan onkruid dat al de kans heeft gekregen om zich lekker tussen de kieren van je tegels te nestelen.

Kokend water

Beter dan azijn (nooit gebruiken!), chloor of zout (dat trekt in de bodem) is kokend water gebruiken om het onkruid weg te krijgen. Na drie tot vijf keer zouden de wortels moeten afsterven. Dit werkt vooral goed bij jong onkruid. Hierna kun je de dode plantjes makkelijk verwijderen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Hoewel onkruid met de hand verwijderen de beste methode is, kun je ook voor een biologisch bestrijdingsmiddel kiezen als het niet anders kan. Lees altijd even de achterkant van de verpakking voor de juiste instructies voor je te werk gaat en gebruik vooral niet te veel. Zelfs een biologisch middel kan dan namelijk schadelijk zijn.

Onkruid voorkomen

In het kader van voorkomen is beter dan genezen: zijn er manieren om onkruid te voorkomen? Dat niet (helemaal), maar er zijn wel manieren waarop je het werk ‘lichter’ kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig de tegels vegen. Hierdoor verwijder je de zaden die door de wind op de tegels en kieren terechtkomen. Onkruid krijgt dan minder kans om te groeien.

Daarnaast kun je over de vochtige voegen zand strooien na het verwijderen van het onkruid. Dit voorkomt dat onkruid snel naar bovenkomt.

Azijn is een no go

(Schoonmaak)azijn komt binnenshuis voor meerdere schoonmaakklussen goed van pas, maar buiten moet je dit echt niet gebruiken. Niet alleen is het verboden door de Rijksoverheid, na veelvoudig gebruik wordt de bodem ook nog eens verontreinigd. Op een gegeven moment staan dan al je planten op halfzeven. Zonde!

Onkruid voor biodiversiteit

Je ziet onkruid tussen de tegels misschien als de grote vijand, maar vergeet niet dat onkruid ook een belangrijke rol speelt. Zoals bij het behoud van biodiversiteit in je tuin, bijvoorbeeld. Zo tussen de tegels ziet onkruid er ontsierend uit, maar het is goed om te weten dat vlinders bijvoorbeeld distels en brandnetels gebruiken om hun eitjes op te leggen. Het kan dus geen kwaad om op bepaalde plekken eens een aangewaaid plantje te laten staan.

En mocht je het allemaal te veel worden qua werk: je kunt ook het onkruid laten staan en regelmatig maaien, zodat je ‘groene voegen' tussen je tegels hebt zoals het beeld boven dit artikel.

Bron: Intratuin, Hovenier, AD

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden