null Beeld

Zo kom je van migraine af in 4 stappen

Niets te doen tegen migraine? Onzin! Met dit 4-stappenplan kom je er wellicht vanaf.

Bonkende hoofdpijn, vlekken voor je ogen zien en geen (fel) licht kunnen verdragen: iedereen die weleens migraine heeft gehad, herkent de symptomen meteen. Zo'n 2 miljoen mensen in Nederland hebben weleens last van migraine. Maar wat is het precies?

Alcohol en kunstmatige zoetstoffen

Migraine ontstaat als overgevoelige hersenen overgestimuleerd worden, aldus arts Wade Cooper van de University of Michigan Headache and Neuropathic Pain Clinic. Er zijn verschillende factoren die een hoofdpijnaanval kunnen triggeren. Volgens Cooper zijn dit: alcohol (vooral rode wijn), sex, kunstmatige zoetstoffen, slaapstoornissen, cafeïne, hormonale schommelingen, medicatie en stress.

Lees ook: Doorbraak: medicijn tegen migraine

Stappenplan

Hoe kom je nu van de migraine af? Dit is het 4-stappenplan van dokter Cooper:

1. Kom erachter wat jouw 'triggers' zijn

Dit klinkt simpel, maar is niet zo eenvoudig. Want als je zowel rode wijn hebt gedronken als koffie (cafeïne), hoe weet je dan welke van de 2 de hoofdpijn heeft veroorzaakt? Je kunt een dagboek bijhouden waarin je opschrijft wat je die dag hebt gegeten, hoe je hebt geslapen, of je veel stress hebt gehad en welke medicijnen je slikt. Vervolgens kun je kijken op welke dagen je last van migraine had – en welke risicofactoren je die dag hebt opgeschreven. Let trouwens ook op je menstruatiecyclus, want hormonale schommelingen kunnen ook hoofdpijn veroorzaken.

2. Slaap voldoende en zorg voor minder stress

Zorg voor een goede nachtrust (zo'n 8 uur slaap per nacht) en probeer stress te verminderen. Doe ontspanningsoefeningen, neem eens een lekkere massage of volg een yogales.

Lees ook: 8 zomeractiviteiten om te ontstressen

3. Neem vitaminesupplementen

Vooral magnesium kan helpen een migraineaanval te voorkomen, aldus dokter Cooper.

4. Vraag je dokter om medicatie

Er zijn medicijnen die de symptomen van migraine verminderen en medicijnen die een aanval kunnen voorkomen. Ook bij medicatie is het handig om te weten wat jouw 'trigger' is. Als je bijvoorbeeld last van migraine krijgt door sex, kun je op recept een pilletje krijgen dat je slikt voordat je het bed induikt. Ga dus even langs bij je huisarts om de medicatie te bespreken die voor jou het beste werkt.

Bron: Huffington Post, Neurologie Centrum Amsterdam. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden