Zo zijn gedroogde bonen binnen een uurtje geweld Beeld Getty Images
Zo zijn gedroogde bonen binnen een uurtje geweldBeeld Getty Images

Zo kun je gedroogde bonen binnen een uurtje wellen

Ben je gek op bonen, maar laat je ze toch vaak staan omdat je ze een hele nacht moet wellen? Dan is déze snelle tip van Yvette van Boven iets voor jou.

Hoezo nachtwerk?

Haar bonen zijn namelijk binnen een uur klaar. Hoe ze dat doet?

Het snelle wellen

Yvette vertelt: “Bonen zijn mijn lievelingseten en daarom maak ik ze vaak. Maar ik hoor vaak dat het voor mensen een probleem is dat je een dag van tevoren aan de bonen moet denken, omdat je ze een hele nacht moet wellen.” Dat kan anders, weet Yvette.

Van Boven (w)eet het

De snelle tip van Yvette gaat als volgt: “Ik zet een pan klaar op het vuur en giet de bonen erin. Daar doe ik water bij, tot ongeveer één vingerkootje boven de bonen, zodat ze net onder water staan.”

Aan de kook

Ze vervolgt: “Dan zet ik het vuur aan en dan wachten we even tot het kookt.” Haar tip hierbij is om de deksel op de pan te doen om de bonen sneller aan de kook te brengen.

Afkoelen

Wanneer het water kookt, haalt Yvette de deksel eraf en doet ze het vuur uit. Ze laat de bonen afkoelen en dit is vaak binnen een uur gebeurd. Wanneer de bonen zijn afgekoeld giet ze het restje water uit de pan. “De bonen zijn nu helemaal geweekt”, aldus Yvette.

Op smaak brengen

Het water waar je de bonen in gaat koken, breng je vervolgens op smaak. Daar worden de bonen namelijk nog lekkerder van. Hoe de tv-kok dat doet en wat ze precies aan het water toevoegt, zie je in onderstaande video:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden