null Beeld

Zo maak je het supergezonde en hippe ghee gewoon zelf

Heb je al eens gehoord van ghee? Deze vetsoort is de nieuwste foodtrend en is hartstikke goed voor je. En wist je dat je dit (nogal dure) goedje met gemak zelf kunt maken? 

Eva Breda

Dat doe je zo.

Ghee

Ghee is geklaarde boter. Dat houdt in dat de vaste bestanddelen en het water die in boter zitten, zijn gescheiden van het vet. Het vet dat je overhoudt, dat is ghee. Dit middeltje is gezond en hartstikke handig in de keuken. Omdat de melkstoffen uit de boter zijn gehaald, kan het vet niet aanbranden. Daarom is dit middeltje perfect om te gebruiken als je op hoog vuur kookt. Daarbij verliest ghee niet zijn mineralen en vitaminen als je het verhit. Dit in tegenstelling tot boter of veel andere vetsoorten om in te bakken.

Gezondheidsvoordelen

Ghee bevat dus een boel goede stoffen en daarmee heeft het veel gezondheidsvoordelen. In de ayurvedische keuken wordt het dan ook al eeuwenlang gebruikt als medicijn. Het zou helpen bij de spijsvertering, pijnstillend werken en zelfs ziektes voorkomen.

Duur

Voor een halve kilo ghee betaal je al snel tien euro. Maar wist je dat je ook je eigen ghee kunt maken van een pakje boter? Dat is een stuk goedkoper en het is helemaal niet moeilijk.

Zelf maken

Hoe dat werkt? Ten eerste heb je een blokje grasboter nodig. Dit is boter van runderen die vers gras eten. Smelt dit blok boter in een steelpan. Als de boter begint te borrelen, zet je het vuur zacht. Roer de zacht pruttelende boter door en wacht tot een een schuimlaagje ontstaat. Zodra je schuim ziet, schep je dit weg met een lepel. Blijf dit doen totdat de boter transparant wordt.

En klaar!

Is de bouter helder goudgeel en kun je de bodem van de pan zien? Dan ben je klaar met scheppen. Zet het vuur uit en giet het gesmolten vet door een kaasdoek. De laatste vaste bestanddelen worden dan uit de ghee gefilterd. Als je geen kaasdoek werkt, kun je ook een koffiefilter gebruiken.

Bewaren

De ghee is nu klaar. Je kunt deze het best bewaren in een weckpot op kamertemperatuur. Zo blijft het vet mooi zacht en kun je het makkelijk gebruiken in de keuken.

Wil jij meer weten over gezonde alternatieven in de keuken? Dit zijn gezonde alternatieven voor boter, olijfolie en suiker.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Eet paleo. Beeld: Getty Images.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden