null Beeld

Zo maak je pindakaas van -jawel- zelf gekweekte pinda’s

Het lijkt ingewikkeld, maar het is echt mogelijk in ons klimaat. Pinda's kun je zelf kweken en als je oogst groot genoeg is, kun je zelf je eigen pindakaas maken. Heerlijk op een vers gebakken boterham.

Pinda’s zijn geen nootjes, maar een groente, peulvruchten om precies te zijn. Dit omdat de peul gesloten blijft. Omdat ze onder de grond groeien worden ze ook wel aardnoten genoemd. De lekkernij kun je branden of bakken. Vol met vitamine C en E, eiwitten en cholesterolverlagend. Helaas ook vol met calorieën, maar aan 25 gram per dag heb je al voldoende volgens het gezondheidsnet.

Kiemen

De pinda’s die wij eten komen voornamelijk uit warme landen, maar ze kunnen ook in ons eigen klimaat geteeld worden. Pinda's hebben ongeveer 100-130 vorstvrije dagen nodig om te groeien. Hoe pak je dit aan?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je hebt onbewerkte pinda’s nodig die bij tuincentra of dierenwinkel te koop zijn. Laat het vliesje om de pinda zitten. Het kiemen zal binnen dat vliesje moeten plaatsvinden.

Begin ongeveer een maand voordat de vorst uit de grond is. Neem een grote pot. Plaats de zaadjes twee tot drie centimeter diep en plaats de pot in de meest zonnige plek die je thuis kunt vinden. Iedere week een beetje water geven.

Als de grond buiten warm genoeg is (minimaal 18 graden) kun je de plantjes naar de tuin verhuizen. Plant ze ruim twintig centimeter van elkaar en vijf centimeter diep. Doe het voorzichtig, zodat je de broze plantjes niet beschadigt.

Onder de grond

Zodra de plantjes vijftien centimeter hoog zijn, kun je de grond rond de plantjes wat losser maken. Er zullen takjes gaan groeien waaraan bloemetjes komen. Deze takjes groeien weer terug de grond in. Wanneer het zover is maak je een heuveltje van grond rond de plant, het liefst met wat los gras of stro zodat de plant warm blijft. Aan een klein beetje water, twee centimeter, hebben ze genoeg.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Als de plantjes gele blaadjes krijgen, dan horen de pinda’s goud getekend te zijn. Je zult regelmatig een pinda uit de grond moeten trekken om dit te controleren. Graaf de planten voorzichtig uit de vochtige grond, vooral vóórdat het te koud gaat worden. Schud de aarde af en laat ze drogen op een warme droge plek tot de blaadjes verkruimelen, ongeveer twee tot vier weken. Pluk dan de noten van de plant af. Je kunt ze zeker een half jaar bewaren, dan wel in de schil en luchtdicht.

Pindakaas

Pinda’s kun je wel rauw eten, maar bewerkt zijn ze lekkerder. Zelf pindakaas maken is best eenvoudig, volg het onderstaande recept en je maakt 300 gram heerlijk smeuïge pindakaas.

  • 250 gram rauwe pinda’s bakken op een gematigd vuur in een koekenpan. Geen vet toevoegen. Blijf goed roeren zodat ze niet verbranden. Het roosteren kan ook in de oven op 115 graden. Verspreid de pinda’s op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn. Beweeg ze af en toe zodat ze wel rondom bruin worden. Dit kan wel anderhalf uur duren.
  • kleine eetlepel arachide-olie (pinda-olie)
  • snufje zout
  • extra zoete pindakaas: eetlepel agave- of ahornsiroop

Doe de pinda’s met het snufje zout en halve eetlepel olie in de blender. Mix tot je het smeuig genoeg vindt, dat kan met stukjes pinda of helemaal glad. Naar keuze kun je nog wat meer olie toevoegen, dit hangt af van de hoeveelheid olie die uit de pinda’s zelf komt.

Je zelfgemaakte lekkernij bewaar je in een schone pot en dan in de koelkast. Als je het gebruikt altijd even roeren. De pindakaas blijft minimaal twee weken goed.

Eet smakelijk.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Goodhousekeeping, Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden