Zo overleef je e-mailloze vrijdag

Het aantal e-mails dat we dagelijks versturen en ontvangen groeit nog steeds. En dat terwijl er steeds meer social media-kanalen en andere communicatiemiddelen bij zijn gekomen. Om het eigen mailgedrag onder de loep te nemen en werkstress te verlagen is de internationale e-mailloze vrijdag in het leven geroepen. Maar hoe werkt het en waarom bestaat het?

Lisette Gerbrands

Uit onderzoek is gebleken dat het mailverkeer op de werkvloer kan leiden tot stresssituaties. Steeds vaker hebben die stresssituaties verzuim als gevolg en e-mail wordt door sommigen zelfs gezien als de grootste onderbreker op een dag. Vaak zijn we naast de mail met nog eens twee of drie dingen bezig. En dat terwijl veel mensen concentratieproblemen hebben en niet kunnen multitasken. Resultaat? Je krijgt minder dingen af en raakt eerder gestresst.

Bewustwording

De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) heeft de e-mailloze vrijdag in het leven geroepen om stil te staan bij het gebruik van e-mail. Het doel van deze dag is dat iedereen zijn eigen e-mailgedrag onder de loep neemt waardoor (hopelijk) de werkstress verlaagt. E-mailloze vrijdag betekent niet dat je helemaal moet stoppen met mailen, maar wel dat je er bewuster mee omgaat en jezelf afvraagt of je niet beter jouw mededeling, verzoek of vraag persoonlijk moet stellen.

Een paar feitjes op een rij

  • Per dag worden er wereldwijd 182 miljard (!) mails verstuurd
  • 30% van de mensen kijkt vaker dan 10 keer per dag
  • 25% van de werktijd wordt besteed aan e-mail door een derde van de werknemers
  • 13% van de mensen heeft meer dan 1.000 berichten in de inbox

Tips & alternatieven

Minder mails versturen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want laten we eerlijk zijn: e-mail is gewoon niet meer weg te denken uit onze werkroutine. Probeer toch wat vaker je collega's te spreken via de telefoon of ernaartoe te lopen. Het is persoonlijker én gezelliger. Bijkomend voordeel is dat je ook weer even in beweging bent!

Als je meer van het digitale contact bent dan zijn Facebook at Work, Whatsapp of Slack goede alternatieven. Houd je het toch liever bij je mail? Dan zijn dit een aantal tips om je te helpen:

  • Begin bij jezelfZoals alles moet jezelf beginnen om een verandering op gang te brengen. Als je zelf vaker naar iemand toeloopt of de telefoon pakt dan ontvang je zelf automatisch minder e-mails.
  • UitschrijvenMeld je af voor alle reclame, nieuwsbrieven en e-mails van social media. Dat scheelt je zo 5-10 e-mails per week.
  • Antwoord directAls je overzicht wil houden dan is het goed om de e-mails die direct af te handelen zijn ook direct te beantwoorden. Zijn ze verwerkt? Vink ze direct af, zet ze in een mapje of verwijder ze. Het zorgt er meteen voor dat je inbox er overzichtelijker uitziet.
  • Verschillende mappenLaat niet alles in je inbox staan, maar verplaats de afgehandelde mails naar verschillende mappen. Probeer uit wat voor jou werkt: mappen per maand, per project of per afdeling of persoon. Maak in ieder geval een map aan voor mails die je nog af moet handelen. Houd dit bij en je mailbox ziet er een stuk aantrekkelijker uit.
  • Vaste momentenJe bespaart een hoop tijd door niet direct iedere 5 minuten je mailbox te checken of door op iedere melding te klikken. Zorg dat je de meldingen uitzet en check je mail op drie of vier vaste tijdstippen.

LEES OOK:

KIJK OOK: Dokter Rutger: dit kun je doen tegen stress

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden