Oekraine Beeld Getty Images/Cavan Images RF
OekraineBeeld Getty Images/Cavan Images RF

Zó steun je de Oekraïense bevolking rechtstreeks via Airbnb

De vreselijke nieuwsberichten en heftige beelden uit Oekraïne blijven binnenstromen. Wereldwijd willen veel mensen helpen, maar weten niet goed hoe. Vandaag kwam Instagramsensatie Quentin Quarantino met een briljant idee: verblijven in Oekraïne boeken via Airbnb, zonder natuurlijk echt te gaan.

Mirna WiggersGetty Images/Cavan Images RF

Je kunt al een tijdje geld en spullen doneren bij verschillende stichtingen, er kan geld overgemaakt worden naar Giro555 en maandag is er een landelijke radioactie. Maar voor de mensen die liever rechtstreeks iets willen doen voor de bevolking van Oekraïne komt de actie van Quentin als geroepen. Het idee is simpel: je zoekt een verblijf in Oekraïne uit, boekt zoveel nachten als dat je geld kunt missen en zet in je boekingsbericht dat je niet daadwerkelijk komt maar dat je graag op deze manier de bevolking wil steunen.

Iedereen een kans

Omdat je toch niet gaat, maakt het in feite niet uit welk verblijf je boekt. Let er bijvoorbeeld ook op dat sommige verhuurders op Airbnb eerder al betaald hebben om hoger in je zoekresultaten op te poppen. Klik bij het boeken dus ook vooral door naar de volgende pagina's, om te zorgen dat ook die mensen kans hebben op inkomen.

Daarnaast is het goed om te weten dat de eigenaar van het verblijf uitbetaald krijgt, één of meerdere dagen na jouw eigenlijke incheckdatum. Als je wil dat de Oekraïense bevolking snel toegang heeft tot het geld dat jij hebt overgemaakt, zet de incheckdatum dan niet pas op over een maand of twee.

Geen servicekosten

Om de actie extra toegankelijk te maken heeft Airbnb vandaag laten weten alle service- en boekingskosten te schrappen voor het boeken van een verblijf in Oekraïne. Zo blijft er meer geld dat écht bij de bevolking terecht komt.

Wereldwijd steunen mensen de actie en op Twitter deelt bedenker Quentin een aantal reacties:

Alternatief

Als je het budget niet hebt om een overnachting te boeken in Oekraïne, kun je ook overwegen om via creatieve online marktplaats Etsy spullen te kopen van Oekraïense makers. Let er daarbij wel op dat je kiest voor downloadbare items, zoals posters of plannerformats. Veel Oekraïense makers zijn namelijk niet in de gelegenheid om daadwerkelijk producten op te sturen, maar vooralsnog kunnen makers een boete krijgen als zij wel een product verkopen maar niet opsturen. Door te kiezen voor een downloadbaar product omzeil je dit risico voor de Oekraïense maker!

Bron: Instagram, Twitter, Airbnb.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden