null Beeld

Zó vaak kwam het woord ‘lekker’ voor in dit seizoen van ‘HHB’

Na wekenlang elke zondagavond vanaf de bank te hebben meegesmuld met de mooiste (en soms mislukte) baksels, kwam zondagavond een einde aan dit seizoen van Heel Holland Bakt. En het bleek een wel heel 'lekker' seizoen te zijn.

Kim van Weering

Het AD zocht namelijk vlak voor de finale uit hoe vaak het woord 'lekker' tot dusver in alle afleveringen voorkwam. En da's niet niks.

Elke anderhalve minuut

In de 8 afleveringen voor de grande finale kwam het woord maar liefst 269 keer uit de mond van Robèrt, Janny, André en de bakkers. Gemiddeld ruim 33 keer per aflevering. Dat betekent dat elke anderhalve minuut het woordje 'lekker' voorbij kwam.

Patissier Robèrt van Beckhoven spant toch wel echt de kroon. Hij vond 106 keer iets 'lekker', bijna 2 keer zo vaak als zijn mede-jurylid Janny van der Heijden.

Aflevering 4 staat met stip op 1 als het gaat om de meest smaakvolle aflevering. In die uitzending mochten de bakkers zich storten op een citroen-meringuetaart. En die baksels waren toch allemaal wel héél erg 'lekker'. De bakkers, juryleden en André van Duin gebruikten het woord toen welgeteld 54 keer.

Smakelijk

Op zich niet zo gek, want de taarten en andere baksels zijn in de meeste gevallen natuurlijk ook heel lekker. Maar varianten als 'smakelijk', of 'heerlijk' komen in de uitzendingen maar weinig voor.

Twitteraar én voormalig studente Nederlands Marjolijn van de Gender snapt wel dat juist het woord 'lekker' HHB zo vaak voorkomt. Al moet ze toegeven dat het wel héél vaak gebruikt wordt. "Het is een heel positief en huiselijk programma. De deelnemers gebruiken woorden die ze ook gebruiken als ze thuis iets bakken", zegt ze.

Lekkere finale

Of de teller na de finale van zondagavond boven de 300 is geëindigd, zal gauw blijken. Ach, lekker belangrijk. De 43-jarige Anouk wist toen na 3 bakproeven de jury te overtuigen en mag zich de winnaar van dit laatste seizoen noemen.

Over lekker gesproken: zou je met Pasen graag de show willen stelen met een zelfgebakken spektakelstuk? Kom dan naar de paasbakcursus die Libelle met Robèrt van Beckhoven samenstelde en leer zelf de volgende drie bakproducten bereiden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Omroep Max

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden