null Beeld

Zo vindt iedereen je aardig!

Als iemand woorden als “eindelijk” en “tot slot” laat vallen,  praat in het verleden - “het was leuk je weer eens te zien” - of zich verschuilt achter iemand anders - "mijn vrouw vermoordt me"- dan wéét je dat 'ie onder het gesprek probeert uit te komen. 

MH

Time Magazine vroeg een professor van Harvard en een gedragsdeskundige van de FBI wat mensen nou zulke fijne (of minder fijne) gesprekspartners maakt. Om te beginnen heeft dat alles te maken met het sóórt mens.

Zo stralen optimisten positieve gedachten uit en die krijgen ze ook weer terug in een gesprek. Dat heeft allemaal te maken met projectie en self fulfilling prophecies. Op dezelfde manier geldt voor pessimisten juist het omgekeerde. En dan gaat "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" natuurlijk niet op. Hoe het dan wel moet?

  • Durf jezelf kwetsbaar op te stellenAls je eerlijk zegt wie je bent, wat je denkt en hoe je je voelt, vinden mensen je vrijwel meteen aardig.
  • Geef iemand anders het woordStel open vragen - en, heel belangrijk - oordeel niet. Pas als je weet waarom iemand iets doet of zegt, wat zijn dromen, wensen of ambities zijn ontstaat er een band en dat schept een precedent voor een goed gesprek.
  • Het klinkt makkelijker dan het is: luisterenLuisteren is meer dan zwijgen en ja knikken. Het is een kwestie van spiegelen: herhaal de laatste 3 woorden, zeg hetzelfde nog eens maar dan op je eigen manier, zorg voor erkenning - zeg bijvoorbeeld: "Tja, jeetje, het klinkt alsof je je onder druk gezet voelt" of vat het gesprek samen.
  • Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...Hoe meer je op iemand lijkt (en dat zit 'm in de woorden die je kiest en de mensen met wie je omgaat) hoe beter. Verkopers in een winkel kennen die truc allang: doe de lichaamstaal en mimiek van je klanten na en hoppa, de omzet gaat met 20% omhoog. Hetzelfde geldt voor vriendschap. Want eerlijk is eerlijk, alle liefde is economie.
  • "Doen jullie het nog wel eens?"Een open vraag is een vraag die niet met ja of nee beantwoord kan worden. Een open vraag is gericht op het voeren van een echt gesprek waarin de partner zijn gedachten met je deelt. Als je het goed doet, stel je op basis van de antwoorden nog meer open vragen. Zo gaan jullie lekker de diepte in.
  • Stel de juiste vragenEen vraag die het altijd goed doet is: "Hoe gaat het op je werk - waar loop je tegenaan?"
  • Small talk is goedNee, je hoeft echt niet in clichés te vervallen ("lekker weertje vandaag, hè?") om een gesprek aan te knopen. Praat liever over reizen, geef een compliment of vraag om advies. Oh ja, complimenten - gemeend of niet - werken ook heel goed. Vooral iemand complimenteren met zijn werk is een goede tip.
  • Het gaat allemaal om hoé je het zegtEen gesprek is meer dan informatie uitwisselen: het is een gevoel, dus probeer er een bepaalde emotie in te leggen. Zo vonden studenten dezelfde professor die eerst zonder enthousiasme college gaf en het later deed mét enthousiasme toleranter, toegankelijker, beter op de hoogte en slimmer. Ze vonden zelfs zijn syllabus (die exact hetzelfde was als toen hij zijn les zonder enthousiasme gaf) beter.
  • Pomtie-domtie-domSoms slaan gesprekken dood. Zo voorkom je het: volg je buikgevoel. Wat je zegt (en vooral ook de manier waarop je dat doet) wordt door dat gevoel gestuurd. "Ik ben bang dat ik je verlies" is typisch zo'n uiting. Probeer dit soort teksten te vermijden.
  • Gaap...Sommige gesprekspartners zijn te saai voor woorden. Dan is het zaak je snel uit de voeten te maken. Maar hoe doe je dat zónder die ander met een rotgevoel achter te laten? Geef in je laatste zin vast aan dat je er een einde aan wil breien door woorden als "eindelijk" en "tot slot" te laten vallen. Je kunt ook laten merken dat je je doel hebt bereikt: "Oké, bedankt, dat wilde ik even weten" of doe alvast de groeten thuis. Praten in de verleden tijd wil ook nog wel eens helpen: "Het was leuk je weer eens te zien." Of je verschuilt je achter iemand anders: "Ik moet nu echt gaan, anders zwaait er wat thuis."

Kortom: schuif je eigen ego opzij, luister naar de ander en geef hem of haar een goed gevoel over zichzelf. Doe dat met overtuiging en je bent binnen no time het populairste meisje uit de buurt!

Bron: Time. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden