null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó voorkom je een voedselvergiftiging met dit warme weer

Met deze tropische temperaturen, slaan we massaal aan het barbecuen. Hartstikke lekker, maar het zomerse weer werkt ook sneller een voedselvergiftiging in de hand.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Buikkrampen, diarree, overgeven... Je kunt het best extra voorzichtig zijn met vlees, vis en producten met rauwe eieren zoals mayonaise in de zomer. Door deze tips op te volgen, heb jij er in ieder geval alles aan gedaan om een voedselinfectie of -vergiftiging te voorkomen.

  1. Koop in de supermarkt (of op de markt) de bederfelijke producten uit de koeling als laatst Eerst de flessen fris en het verse stokbrood dus, en later de hamburgers en sla pas. Door die producten direct weer in de vriezer of koelkast te stoppen als je weer thuis bent, houd je de kans op de groei van schadelijke bacteriën zo klein mogelijk.
  2. Neem een koelzak mee Zo kan je race naar huis iets relaxter verlopen.
  3. Ontdooi vlees en vis nooit op kamertemperatuur of in warm waterDoe dit het liefst in de koelkast. Is daar geen tijd voor? Dan kun je het vlees of de vis het best ontdooien in de magnetron.
  4. Snijd vlees, groenten en sla niet op dezelfde snijplankSla, tomaten en komkommer eet je rauw, dus als die in aanraking komen met bacteriën van rauw vlees ligt voedselvergiftiging op de loer.
  5. Verhit vlees, vis en ei boven de 65 gradenVoedsel bederft het snelst bij temperaturen tussen de 7 en 65 graden. Dus zorg ervoor dat je het eten beneden die 7 graden in de koelkast of vriezer bewaart - het Voedingscentrum raadt zelfs aan om de koelkast op 4 graden te zetten. Vervolgens dien je vlees en vis te verhitten boven die 65 graden op de barbecue of in de koekenpan. Uiteraard tot het gaar is.
  6. Wacht niet langer dan twee uur met het eten van gaar vlees of visNa die tijdsduur is vlees of vis niet meer goed om te eten - de bacteriën hebben inmiddels al alle kans gekregen om toe te slaan, mits je het vlees niet boven de 65 graden hebt blijven verwarmen op de barbecue of in de pan.
  7. Laat de fles met mayonaise niet te lang op de tuintafel staanDat geldt voor alle producten die gemaakt zijn van rauwe eieren. Chocolademousse of tiramisu als toetje? Laat dat nagerecht zo lang mogelijk in de koelkast staan en eet het vervolgens zo snel mogelijk op.
  8. Leg kliekjes zo snel mogelijk in de koelkastEr blijft vást een sateetje of worstje over. Wil je die bewaren? Stop ze dan zo snel mogelijk in de koelkast. Daarin kun je ze maximaal twee dagen bewaren, of drie maanden in de diepvries. Verhit het weer tot boven de 65 graden als je het weer wilt eten.

NVWA

Ondanks alle bovengenoemde maatregelen toch een voedselvergiftiging opgelopen? Meld dit dan bij de Warenklachtenlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via 0900-0388 of door dit formulier in te vullen.

Toe aan een nieuwe barbecue? Dít is de bestverkochte op Bol.com:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum, HLN. Beeld: iStock

Vlees uit de diepvries binnen tien minuten ontdooien? Zó doe je dat:

Onmisbaar bij een barbecue is een lekkere salade. Libelle geeft je 68 lekkere recepten:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden