null Beeld

Zó werd ‘Wie is de mol?’ opgenomen in tijden van corona

Een vliegreis naar Tsjechië, hotelovernachtingen in allerlei steden en talloze groepsopdrachten. Het 21e seizoen van Wie is de mol? lijkt niet per se corona-proof. Hoe hebben ze dat dan gedaan tijdens de opnames?

Eva Breda

Presentator Rik van de Westelaken legt het uit in de Wie is de mol?-podcast.

Oranje of geel gebied

Tot het laatste moment was het spannend of er überhaupt wel een nieuw seizoen van Wie is de mol? zou komen. Of de reis naar Tsjechië door kon gaan, was namelijk voor lange tijd niet zeker. Het land was voor vertrek een geel gebied, maar het had om kunnen slaan naar oranje. "Als Tsjechië voor vertrek oranje was geworden, waren we er niet naartoe gegaan. Oranje is alleen voor noodzakelijke reizen en dit is een heel leuk programma, maar het is niet noodzakelijk. En dat is dan heel jammer voor ons en voor de kijker, maar dan maar geen seizoen", zegt Wie is de mol?-presentator Rik van de Westelaken daarover.

Protocol

Uiteindelijk is Tsjechië een geel gebied gebleven. Wie is de mol? kon dus gewoon opgenomen worden. Maar hoe zit het dan met die grote groep deelnemers? En de camera crew? Daar was een heel coronaprotocol voor en dat begon al voor vertrek. "Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen - kandidaten, maar ook mijn collega's en ik - getest moest worden voor vertrek", vertelt Rik hierover. Vervolgens moest iedereen in quarantaine tot de uitslag. Alle tests bleken negatief te zijn. De reis kon dus doorgaan, maar de deelnemers moesten wel continu bij elkaar blijven en uit de buurt van anderen blijven om eventuele latere besmetting te voorkomen. "We zijn als een soort bubbel gaan reizen. Dus we zijn voortdurend alleen bij elkaar geweest."

Extra testen

De tolken, chauffeurs en gidsen die in Tsjechië werden ingeschakeld voor het programma, moesten ook allemaal worden getest. Ook werden de deelnemers en crewleden tijdens de reis meerdere keren opnieuw getest. "Je kunt nooit helemaal uitsluiten dat misschien iemand ergens in een hotel in je nek hoest, maar we hebben echt wel die afstand bewaard." De opnames konden doorgaan zolang de tussentijdse testen negatief waren, en dat was gelukkig het geval.

Aanrakingen

Het afstand houden is alleen niet altijd even makkelijk, merkten ook de kandidaten. Normaal gesproken wordt er innig geknuffeld en getroost als een kandidaat het spel moet verlaten. Maar dit jaar mocht dat niet. Toch vertelt Rik dat dat niet altijd lukte. "Af en toe raken mensen elkaar wel aan om te troosten."

Afgesloten locaties

Waar verder nog rekening mee is gehouden, is de locatie voor de opdrachten. Waar in voorgaande seizoenen regelmatig spellen werden gespeeld op drukke markten en volle pleinen, vond dit jaar alles plaats op afgesloten locaties, zoals de kloosters die in de eerste twee afleveringen al voorbij kwamen. "Dat betekent dat er geen buitenstaanders zijn die niet getest zijn", aldus Rik.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wie is de mol?-podcast. Beeld: Avrotros.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden