null Beeld

Zó worden de matches in ‘Married at first sight’ gemaakt

Ieder jaar proberen de deskundigen van 'Married at first sight' matches te maken op basis van de wetenschap. Maar hoe werkt dat precies? Waar letten de experts op?

Online redactie Libelle

Seksuologe Evelien Stallaart en psychologe Tila Pronk leggen het uit aan RTL Boulevard.

Married at first sight

Fysieke aantrekkingskracht, een mentale klik, chemie. Soms is het er en soms ook niet. Daar lijkt misschien niet echt een peil op te trekken te zijn. Toch gaan de deskundigen van Married at first sight er ieder jaar weer aanstaan. Keer op keer proberen zij uit te vogelen wanneer mensen verliefd op elkaar worden en of mensen ook wetenschappelijk te matchen zijn.

Match-test

In de eerdere seizoenen van Married at first sight leverde dat al een aantal succesvolle matches op. Maar hoe selecteren de deskundigen die matches uit de duizenden aanmeldingen die zij binnenkrijgen? "Wij beginnen met een match-test", legt seksuologe Evelien Stallaart uit in een interview. "Daaruit komen interessante uitkomsten." Deze match-test is eigenlijk het eerste inkijkje in de persoonlijkheden van de deelnemers.

Gesprek

Vervolgens gaan de experts in gesprek met de deelnemers zelf. "Waar ik heel erg op let in een gesprek is hoe iemand overkomt", vertelt psychologe Tila Pronk daarover." Zit iemand lekker in zijn vel? Krijg ik er een goed gevoel bij?". Ook wordt tijdens dit gesprek gekeken of de antwoorden die de deelnemers geven overeenkomen met hun antwoorden in de match-test.

Percentages

Vervolgens worden er op basis van de persoonlijke gesprekken een aantal matches gemaakt. Daar worden percentages aan gehangen. Als zo'n percentage een goede match aangeeft, gaat seksuologe Evelien Stallaart nog iets verder kijken op seksueel gebied. "Ik ga dan verder checken. Wat zit er in het verleden? Wat zijn hun ervaringen? Hoe open zijn ze daarin?"

Kans van slagen

Uiteindelijk moet er zo een goede match tot stand komen. En dat lukt soms goed. Zo zit er in dit seizoen van Married at first sight zelfs een koppel met een match van maar liefst 80%, een hoge score. Toch blijft het moeilijk om te zeggen of zo'n percentage ook een succesvolle relatie garandeert. "Of ze elkaar leuk gaan vinden, dat vinden we altijd heel moeilijk om van tevoren te zeggen. Maar we weten wel dat er raakvlakken zijn en dat is gewoon heel belangrijk", zegt Tila Pronk. Maar 100% zeker weten of een match slaagt, dat bestaat niet. "Er zijn te veel factoren die daarin van belang zijn. Maar de wetenschap geeft ons wel heel mooie aanwijzingen over welke mensen bij elkaar kunnen passen."

Dit seizoen

En dit seizoen lijkt het er tot nu toe op dat de wetenschap goed heeft gewerkt. Tussen Lars en Lizzy klikt het en ook Danny en Rein stonden stralend voor het altaar. Eveline Stallaart is dan ook positief over het werk van de deskundigen dit jaar. "Ik durf te stellen dat wij aan de kijker kunnen laten zien dat matchen zeker potentie heeft."

Ben je gelukkig samen? Dan is dit knuffelexperiment zeker een aanrader. Deze trouwde stellen gingen je voor:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Rtl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden