null Beeld

Zó wordt je salade net zo lekker als in een restaurant

Een salade als avondeten saai? Absoluut niet! Met deze 7 tips wordt de salade die je thuis maakt net zo lekker als in je favoriete restaurant.

Ismay Gijsen

Variatie in de basis

Gebruik je altijd dezelfde basis voor je salade? Kies dan een keer voor iets anders. Denk aan spinazie, rucola, boerenkool, romeinse sla, ijsbergsla, andijvie of snijbiet. Je kunt ook verschillende groentes mixen als basis. Dit is niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Zo heeft boerenkool bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan vitamine A en C terwijl rucola meer calcium, kalium en foliumzuur bevat.

Kruiden

Breng je salade niet alleen op smaak met een dressing, maar ook met kruiden. Geschikte kruiden: basilicum, peterselie, bieslook, tijm, koriander, munt en dille. Je kunt ze over je salade strooien of aan een zelfgemaakte dressing toevoegen.

Textuur

Gooi niet zomaar wat groentes in je salade, maar speel met verschillende structuren. Kies je voor knapperige boerenkool? Mix die dan met zachte rozijnen. Een salade met zacht gekookte bietjes? Mix die met stevige appel die je in kleine stukjes snijdt.

Smaken

Verschillende soorten smaken tillen je salade naar een hoger niveau. Combineer aardse smaken met zure smaken en zoete smaken met iets hartigs. Bijvoorbeeld: bieten met augurk en aardbei met geitenkaas.

Plantaardige proteïne

Plantaardige eiwitten toevoegen maakt je salade extra gezond en smaakvol. Rijst, bonen, linzen, noten, zaden en avocado zijn een bron van eiwitten, die er ook nog eens voor zorgen dat je langer vol zit.

Crunchy

Elke salade zou lekker crunchy moeten zijn. Hak bijvoorbeeld wat amandelen, pistachenoten, cashewnoten of pijnboompitten fijn. Hou je niet van noten? Gepofte quinoa en geroosterde kikkererwten voldoen ook prima als crunchy bite.

Fruit

Niet alleen groenten zijn geschikt voor je salade. Voeg ook fruit toe. Appel, aardbei, mandarijn en peer worden vaak gebruikt, maar eigenlijk is alles wel geschikt. Peer past bijvoorbeeld goed bij gorgonzola en appel bij bieten of kip.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wellandgood. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden