null Beeld

Zo zien ‘Big Brother’-sterren Bart, Ruud, Sabine en Willem er nu uit

Big Brother keert terug op televisie. Dat betekent dat het alweer veertien jaar geleden is dat half Nederland aan de buis gekluisterd om Bart, Ruud, Sabine, Willem en de andere deelnemers op de voet te volgen. Hoe zien ze er tegenwoordig uit?

Daphne Dorgelo

Toen in 1999 de allereerste Big Brother in Nederland een doorslaand succes werd, ­nam de hele wereld het revolutionaire format over. Realityseries waren geboren met dank aan de Nederlandse uitvinders John de Mol en Paul Römer.

Sociaal experiment

Een groep ‘gewone’ mensen werd voor een lange tijd opgesloten in een huis, voortdurend gefilmd door tientallen camera’s, terwijl de kijker via de televisie en een livestream bepaalde wie er zou winnen. Niet eerder was vertoond dat deelnemers het huis niet uit mochten, en geen spellen en opdrachten plaatsvonden, zoals bij andere programma's.

Het was een soort sociaal experiment waarbij iedereen benieuwd was wat er in zo'n situatie zou gebeuren. Zou er ruzie komen? Vriendschappen? Intimidatie, alcoholmisbruik of seksueel overschrijdend gedrag? Op een paar kleine akkefietjes verliep het redelijk rustig.

Afijn, het voelt als de dag van gisteren. Hoe gaat het nu met de Big Brother-pioniers?

Bart Spring in ’t Veld

Het was Bart die uiteindelijk met de hoofdprijs (250.000 gulden) aan de haal ging. Bart kocht met zijn prijzengeld een huis, maar nadat zijn huisgenoot vertrok moest hij dit met verlies verkopen. In meerdere interviews heeft hij zijn spijt van de deelname laten doorschemeren.

null Beeld

Sabine Wendel

Bart Spring in ’t Veld en Sabine Wendel waren respectievelijk 22 en 25 jaar toen ze aan het programma in 1999 meededen en waren samen het eerste duo dat in een realityshow gefilmd werd terwijl ze lagen te vrijen (al is dat omstreden). De kijkers waren enthousiast over Bart, maar Sabine kreeg veel kritiek over zich heen.

null Beeld

Willem Boomsma

Willem werd populair met dank aan zijn gekokkerel, maar maakte zichzelf flink minder populair toen hij zijn kameraad Ruud nomineerde om het huis te verlaten.

Ruud Benard

"Even lekker knuffelen!", en "Laat je niet gek maken!", waren typische citaten voor Ruud. Hij was lange tijd favoriet, maar de knuffelbeer ging er uiteindelijk niet met de winst vandoor.

Seizoen 2021

Aan het nieuwe seizoen doen vier Nederlanders en vier Belgen mee die elkaar nog niet kennen. Ook zij worden 100 dagen lang opgesloten in huis, terwijl de camera's hen 24 uur per dag volgen. Het nieuwe seizoen van Big Brother wordt door Geraldine Kemper en de Vlaamse Peter van de Veire gepresenteerd. Het huis is op een parkeerterrein naast het hoofdkantoor van producent EndemolShine in Amsterdam gebouwd. Zal het weer zo'n hit worden?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: ANP, Facebook, Talpa

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden