null Beeld

Zomer in Zeeland + meer nieuws van vandaag

Het zonnige weer houdt ons hele land in de greep. Volle terrassen, zonnebrandgeuren en een blauwe lucht. In Zeeland steeg het kwik naar 25 graden! Er is ook ander nieuws vandaag: zo is het onderzoeksteam terug op de MH17-rampplek en komt Amnesty International in actie voor de verdronken vluchtelingen op de Middellandse zee. 

Meike Bergwerff

(Bijna) zomer in Zeeland

In het plaatsje Westdorpe (gemeente Terneuzen) is het kwik woensdag boven de 25 graden gestegen. Daarmee had Zeeland de primeur van een heuse zomerse dag. Officieel geldt dat echter niet, want van een landelijke zomerse dag is alleen sprake als het in De Bilt warmer wordt dan 25 graden. En dat zit er niet in, aldus Weeronline. In Noord-Brabant en in Limburg is het woensdag ook lekker warm geweest met temperaturen rond de 24,5 graden. Vanaf donderdag is het weer even gedaan met de zomerse omstandigheden en wordt het beduidend frisser. Het blijft wel stabiel lenteweer, is de verwachting.

Onderzoeksteam terug op MH17-rampplek

Het team dat de komende weken opnieuw in Oost-Oekraïne op zoek gaat naar menselijke resten en wrakstukken van de neergestorte vlucht MH17, is in Oekraïne aangekomen. Het team bestaat uit dertig mensen, onder wie vijf Maleisiërs en een Australiër. Dat heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie, bekendgemaakt. Het team gaat onder meer aan de slag in het gebied rond het dorp Petropavlivka. Dat gebied was vorig jaar te gevaarlijk omdat daar toen gevochten werd. Het zoeken zal moeilijk zijn omdat er veel mijnen en onontplofte explosieven liggen. Wel is duidelijk dat er nog wrakstukken liggen.

Amnesty Interantional plaatst grafstenen voor verdronken vluchtelingen

In Den Haag staan op het Plein tientallen grafstenen die zijn neergezet door Amnesty International. Op de stenen staat de tekst: "Hier rust mede dankzij keihard EU-beleid een onbekend verdrinkingsslachtoffer. Lampedusa 2015." Hiermee wil de organisatie aandacht vragen voor de honderden vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken in de hoop op een beter leven. Ze hopen dat er vanuit de Europese Unie een reddingsoperatie wordt opgezet. "Het is goed dat wordt geïnvesteerd in opvang in de regio", zegt directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski. "Maar de problemen daar zijn zo groot dat je daarnaast altijd ook moet zorgen dat de mensen die onvermijdelijk die regio gaan verlaten dit niet met hun leven moeten bekopen. Nu lijkt het devies: blijf waar je bent of je verdrinkt maar. Dat is onacceptabel."

"Voor incest veroordeelde ouders moeten omgangsregeling kwijtraken"

Ouders die zijn veroordeeld voor incest moeten het recht op een omgangsregeling met hun misbruikte kind kwijtraken, vindt VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg. Zij wil dat in dit soort zaken het belang van het kind voorop komen te staan. Van der Burg vindt dat een rechter geen omgangsregeling moet mogen opleggen aan een kind dat zwaar is mishandeld of misbruikt door de vader of moeder. Zij wil dat er alleen nog een omgangsregeling komt als het kind nadrukkelijk aangeeft dat het de veroordeelde ouder ook echt wil zien, bijvoorbeeld om het verleden te kunnen verwerken. Voor eventuele broertjes en zusjes moet hetzelfde gelden.

Gedupeerden aardbeving hoeven schade door bevingen misschien niet meer aan te tonen

Groningers hoeven straks misschien niet meer aan te tonen dat schade aan hun huis is ontstaan door aardbevingen. In plaats daarvan moet de NAM bij nieuwe gevallen bewijzen dat de schade juist geen gevolg is van de gaswinning. Dit heet 'omgekeerde bewijslast' en de Tweede Kamer is er voorstander van. Minister Kamp zei in een reactie op de plannen dat omkering van bewijslast niet leidt tot een betere en snellere afhandeling van de schade.

Bron: ANP, NOS Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden