null Beeld

‘Zomervakantie wordt korter om schoolachterstand weg te werken’

Terwijl de meeste kinderen thuisonderwijs krijgen of online lessen volgen gezien de getroffen corona-maatregelen, ligt een schoolachterstand tóch op de loer. Om dat te voorkomen of de opgelopen achterstand weg te werken, lijkt het erop dat de zomervakantie dit jaar korter wordt.

Online redactie Libelle

Dat meldt het AD donderdagochtend.

Advies Onderwijsraad

Als de scholen niet opengaan na de meivakantie, zijn dergelijke maatregelen nodig. Dat stelt de Onderwijsraad donderdag in een adviesrapport aan het kabinet. Niet alleen pleiten ze voor een verkorte zomervakantie, ook stelt de raad dat de lesdagen het komende schooljaar langer kunnen worden. Dit zou dan gaan om lestijden van bijvoorbeeld 08.00 tot 16.00 uur of van 09.00 tot 17.00 uur.

Kwetsbare kinderen

De voornaamste reden voor deze overwegingen, zijn de kwetsbare kinderen die nu dagelijks in een onveilige thuissituatie verblijven. Ook kinderen die geen laptop tot hun beschikking hebben zijn een grote reden voor dit advies."Volgens het Nederlands Jeugdinstituut wordt 3 op de 100 kinderen verwaarloosd of mishandeld. Voor een school met 250 leerlingen gaat het dus om 6 of 7 leerlingen”, aldus voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.

Besluit

Zoals het er nu uitziet, beslist het kabinet dinsdag of de scholen na de meivakantie weer geopend worden, of dichtblijven tot na de zomervakantie. "Het doet er toe hoe lang de scholen gesloten zijn", zegt Hooge aan het AD. "Als de leeronderbreking langer duurt, worden de problemen groter."

Thuiswerken met kinderen? Gezinsvlogger Doortje heeft een paar fijne tips:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden